Mecsetavató Németországban

Vasárnap avatják fel Németország legújabb iszlám vallási központját. Az 1.200 férőhelyes duisburgi mecset ünnepélyes megnyitójára 10 ezer vendéget várnak.

Németország legnagyobb, 18 millió lakosú tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap adják át Európa legmodernebb mecsetét. A 7,5 millió eurós (kb. 2 milliárd forint) költségvetéssel megépített duisburgi iszlám vallási központ megvalósításához az Európai Unió összesen 3,2 millió euróval (kb. 900 millió forint) járult hozzá.

Az 1.200 muzulmán hívő befogadására tervezett korszerű mecset, már a második, amelyet októberben adnak át. A hónap elején heves tiltakozások ellenére Berlinben avattak fel Kelet-Németország – vagyis a volt NDK legelső – új iszlám vallási és kulturális centrumát.

A fél millió lakosú Duisburg vasárnapi templom átadására 10 ezer vendéget várnak. Az északrajna-vesztfáliai rendőrség szóvivője szerint, nem számolnak rendbontással az ünnepségen.

Németországban bő 2.500 mecsetről szólnak a statisztikák: a 82 milliós Európai Uniós tagállamban mintegy 3,2 millió iszlám vallású polgár él. A zömében török és kurd kisebbség közel 10 százaléka berlini lakos, többségük pedig az iparilag fejlett nyugatnémet tartományok lakói.