Mecseki fűszer a cégegyesítésen

Pekó László
Pekó László
Nyíregyháza – A részvények megszerzése után is megmarad a két cég az országos hálózat keretében. A cél most az, hogy a lehető leghatékonyabban kihasználják a nagyságból adódó előnyöket, a kedvezőbb beszállítói lehetőségeket.

Szinte napra nyolcéves történetének legjelentősebb állomásához érkezett a Nyírzem Zrt., amikor a tulajdonosok a közelmúltban úgy döntöttek, hogy megvásárolják a Mecsek Füszért többségi részvényeit.
A Nyírzem Zrt. eddig 95 településen üzemeltetett és látott el kisebb boltokat, tavaly 8,4 milliárd forint árbevétele volt. A tulajdonosváltás után a két cég együtt 225 boltot működtet majd és 28 milliárd forintos forgalomra számít: ez a COOP rendszerén belül mintegy 10 százalékos forgalmi részarányt jelent.
– A döntés mindkét cég számára jelentős előnyöket kínál: a 600 főt foglalkoztató Nyírzem Zrt. további fejlődésének, növekedésének zálogát látta abban, ha egy olyan céget vásárol meg, amely önmagában is erős. Így esett a választás a Mecsek Füszértre, amely a COOP rendszerében az egyik legerősebb, folyamatosan fejlődő, jól fölépített szervezet.

Egyaránt megtalálható benne a kiskereskedelmi hálózat, a jól szervezett logisztikai rendszer, valamint a nagykereskedelmi, a Cash&Carry rendszer. Tulajdonosai számára igen fontos volt, hogy továbbra is a COOP rendszerén belül maradjanak és az új tulajdonos a megkezdett úton vigye tovább a céget – tájékoztatta lapunkat Pekó László, a Nyírzem Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Költségek csökkentése
Személyében, egész eddigi tevékenységében garanciát látnak erre, hiszen ő azt vallja, hogy a hosszú távú siker alapja a korrektség, az adott szó hitele. Ezért csatlakoztak hozzá annyian már korábban, és ezért sikerült megállapodnia a Mecsek Füszérttel is. A cél most az, hogy a lehető leghatékonyabban kihasználják a nagyságból adódó előnyöket, a kedvezőbb beszállítói lehetőségeket.
Nem kívánnak nagy változtatásokat végrehajtani: az eddigi színvonalat mindenképpen tartani fogják, a kereskedelmi hálózatot fejleszteni akarják, szeretnék csökkenteni a költségeket, és minél jobb beszállítói megállapodások megkötésére törekszenek. A részvényvásárlás után is megmarad a két cég a COOP keretében.

A gazdaságos működtetés, a versenyképes ár azonban a kereskedelemben, így a COOP rendszerében is csak a további koncentráció révén érhető el.

– Nyéki Zsolt –