Mechatronikai Ipari Park: egyedülálló fejlesztés

Mechatronikai Ipari Park: egyedülálló fejlesztés
Miskolc – Szerdán a városháza dísztermében történelmi pillanatnak nevezte több hozzászóló is az eseményt: ünnepélyes keretek között írták alá a Miskolci Mechatronikai Ipari Park támogatási szerződését.

Molnár Zoltán, a MIK Zrt. vezérigazgatója és Francsics László, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója aláírta Mechatronikai Ipari Park – Pólus Park című projekt támogatási szerződését.

Az iratokat aláírásával jegyezte Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere, Dr. Tóth János, az IPE – Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesületének elnöke illetve Dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója is.

Új munkahelyek

Miskolc ledolgozta azt a hátrányát, amit a rendszerváltáskor az ipari szerkezetváltással el kellett szenvednie. Ennél innovatívabb, progresszívebb fejlesztést el sem lehet képzelni, mint a Mechatronikai Ipari Park: Magyarországon egyedülálló fejlesztésről van szó – mondta ünnepi beszédében Molnár Csaba államtitkár. S hangsúlyozta, Miskolc eddig is jól teljesített az uniós pályázatokon, s ez továbbra is várható. Megjegyezte, a foglalkoztatottak száma, s a megtermelt nemzeti érték is a duplájára fog növekedni 2012-re a mostani beruházás következményeképpen.

Fedor Vilmos alpolgármester arról beszélt, hogy Miskolc nem elégszik meg azzal, hogy behozta a lemaradását, hanem szeretné elérni, hogy valódi régióközpont legyen. Hangsúlyozta, bízik benne, sikerül elérni, hogy a Miskolci Egyetemen végző fiatalokat a most keletkező munkahelyekkel meg tudja tartani a város. Kiemelte, a most aláírt projekttel arról is döntés született, hogy a város megépítheti a Bosch utat.

700 millió forint

A Miskolci Ipari Park bővítését megvalósító, közel 1,4 milliárd forint összértékű fejlesztés, az úgynevezett Mechatronikai Ipari Park projekt, 2007. augusztusában kiemelt minősítést nyert. Így a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió 50 százalékos (700 millió forintos) támogatásával valósulhat meg.
Az ipari park fejlesztésével a város elsősorban munkahelyteremtő beruházásokat megvalósító befektetők számára kíván vonzó lehetőséget teremteni.

A szerdán történtek háttere

Miskolc az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 700 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az új Mechatronikai Ipari Park megépítésére. A kiemelt projektnek köszönhetően lehetővé válik Miskolc város és vonzáskörzete gazdasági struktúrájának korszerűsítése, versenyképességi feltételeinek javítása és a helyi foglalkoztatás bővítése.

A Miskolci Ipari Park (MIP) 68,5 hektáros területe a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése alapján 2005. decemberében nyerte el az „Ipari Park” címet.

Az elmúlt két évben a betelepült vállalkozások részére történt értékesítések következtében azonban korlátozottá vált a további beruházások fogadására alkalmas szabad ingatlan. Az elmúlt időszakban megélénkült befektetői érdeklődés miatt az ipari park fejlesztése és bővítése létfontosságú a város fejlődése szempontjából, ezért 2007-ben a MIK ZRt. megvásárolta a miskolci önkormányzattól az ipari parkkal határos repülőteret, így a MIP területe további 45 hektárral bővült.