MEAFC: Zöld utat kaptak a miskolciak az NB I/B-re a szövetségtől

Akt.:
Fazekas célozza meg a gyűrűt az osztályozó tornán, Tóth T. (szemben) nézi
Fazekas célozza meg a gyűrűt az osztályozó tornán, Tóth T. (szemben) nézi
Miskolc – A miskolci egyetemisták kilenc év után lettek ismét a másod­osztály tagjai.

Elnökségi ülést tartott szerdán a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. A grémium előtt szerepelt többek között az NB I/B-s nevezések elfogadása, a mezőny végleges meghatározása (a Keleti és a Nyugati csoportban egyaránt 12-12 alakulat vehet részt). Amint az ismert, a Miskolci EAFC férfi gárdája az előző NB II-es bajnokságban egészen a célegyenesig, az osztályozó négyes tornáig eljutott, a hazai rendezésű eseményen azonban csak harmadikok lettek az egyetemisták a MAFC Martos és a DKA-DEAC mögött, s így a pályán nem harcolták ki a feljutást. Ezt követően azonban a klub képviselői egy szándéknyilatkozatot juttattak el a szövetséghez, amelyben azt írták: amennyiben a jogot szerzett együttesek közül bármelyik is nem vállalja az indulást, ők szívesen lennének az NB I/B tagjai. Amint kiderült, a Szolnok és a Falco KC U23-as csapata nem élt a másodosztályú lehetőséggel, csakúgy, mint az NB II rájátszását megnyerő MAFC Martos, így három üres hely keletkezett. A szövetség ezen három pozíciót három jelentkezővel töltötte fel: az előzetesen kiesett Budafokkal, az Albacomp U23-mal, illetve a MEAFC-cal.

Pozitív jelzések

Rakaczki Zoltánt, a MEAFC ügyvezető elnökét először a visszatérésről kérdeztük, hiszen a klub legutóbb a 2005/2006-os évadban volt az NB I/B tagja.

– A csapat akkor sem esett ki, anyagi okok miatt lépett vissza a másodosztálytól és nevezett csupán az NB II-re – emlékeztetett a klubirányító. – Annak idején nem vettem részt a MEAFC munkájában, de a visszajutás lehetősége sok embert foglalkoztatott. Azokat, akik már akkor is itt dolgoztak, bármilyen pozícióban, és azokat is, akik szeretik a kosárlabdát. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, felfokozott volt az érdeklődés, nagy a kíváncsiság, hogy végül összejön-e. Három évbe telt, hiszen 2012-ben szerveztük újjá a férfi kosárlabdát, és ezen három szezon alatt eljutottunk oda, hogy teljesen koordináljuk a városban a férfi kosárlabdát.

Amennyiben egy csapat magasabb szintre, osztályba lép, a költségvetését azonnal bővítenie, növelnie kell. Hogyan állnak ezen a téren? – kíváncsiskodtunk Rakaczki Zoltánnál.

– Az elinduláshoz rendelkezésre állnak a feltételek – hangsúlyozta az ügyvezető elnök. – A város, az egyetem és a partnereink, szponzoraink előzetesen úgy fogalmaztak, hogy teljes mértékben mellettünk állnak. Nyilván le kell majd ülnünk és át kell beszélnünk a szezont, hogy miként tudunk gondolkodni a közeljövőt illetően, milyen célokat lehet kitűzni a miskolci férfi kosárlabdázás elé.

Van akarat, szándék

A szakembernek szóba hoztuk a személyi feltételeket, a játékoskeretet is.

– Osztályváltás esetén a klubok túlnyomó többsége lecseréli játékosainak felét, mi nem ezt tervezzük – nyilatkozta a témában Rakaczki Zoltán. – Természetesen lesz néhány fős erősítés, de a keret alapjában véve a tavalyi gárdára fog épülni, Drahos Gáborra, Szojka Gáborra, Tóth Tamásra, Tóth Gáborra, Fazekas Csabára és a többiekre… Az átlagéletkor nem alacsony, de mindenkiben megvan még az akarat, a szándék, hogy két-három évig még csinálja, hogy megmutassák tapasztalatukat, tudásukat, hogy még mire képesek. A cél továbbra is az: egy miskolci csapatban miskolciak játszanak. Ha pedig a korábban soroltak befejezik az aktív játékot, akkor felváltsák őket azok, akik jelenleg az itteni utánpótlásban szerepelnek. Ez az NB I/B-s indulás számukra egy új irányt jelöl ki, egy új impulzust ad, kínál számukra sportkarriert Miskolcon.

– Molnár István –

Hosszú távon

Az edzőkérdésről ezeket mondta a MEAFC ügyvezető elnöke: „Bene Szilárd továbbra is ellátja a vezetőedzői teendőket, de szeretnénk tovább erősíteni a stábot, lévén a feladat is több, nagyobb. Viszonylag későn született meg ez a döntés, nincs is annyi időnk a felkészülésre, de a munka folyamatos, augusztus közepétől gyakorlatilag mindenki dolgozik a klubban. A felnőttek úgy készültek, hogy vagy NB I/B, vagy NB II, ha utóbbi, akkor a soron következő bajnokság végén mindenképpen fel akarunk, fel akartunk volna jutni. Az első megmérettetésünk az egri Dobó Kupa lesz szeptember közepén. Szeretnénk majd stabilan bennmaradni, az előttünk álló évad arról fog szólni, hogy hosszú távon megalapozzuk az NB I/B-s tagságot és minél több itteni tehetség kapjon helyet a csapatban, mert az egésznek csak így van értelme”.