BOON - PR cikk

2014.02.28. 09:44

Értékteremtés a vízszolgáltatásban

A víz észrevétlenül része a mindennapi életünknek – tudomást csak akkor veszünk róla, ha nincs. A vízszolgáltatásnak szintúgy „észrevétlennek" kell maradnia.

A víz észrevétlenül része a mindennapi életünknek – tudomást csak akkor veszünk róla, ha nincs. A vízszolgáltatásnak szintúgy „észrevétlennek" kell maradnia.Akkor teljesítenek jól a víziközmű-szolgáltató cégek, ha teljes természetességgel, „láthatatlanul" válnak a Fogyasztók mindennapjainak a részévé, így gondoskodva a gondtalanságukról – a témában Ritter Gézával, az ÉRV ZRt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Vízszolgáltatás – természetesen

Bolygónk több mint hetven százalékát víz borítja, ám ennek csupán egy százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. Erre az egyetlen százalékra közel hétmilliárdan vagyunk. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. figyelmének középpontjában, a kiváló színvonalú víziközmű-szolgáltatás nyújtása mellett, mindig is kitüntetett helyet foglalt el a vízbázisok védelme, a környezet óvása és megőrzése – a lakosság zavartalan ellátása érdekében. A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében működő vízmű, több mint ezer dolgozójával, nap mint nap arra törekszik, hogy a környezetet kímélve, a lehető legjobb minőségű ivóvizet szolgáltassa Fogyasztói számára.

Az ország első regionális vízellátási rendszere

Az ÉRV ZRt. több mint félévszázados működésének kezdete az 1950-es évekre nyúlik vissza. A Sajó-völgyi települések rohamosan fejlődő ipari üzemeinek, valamint Ózd és Kazincbarcika növekvő vízigényének kielégítésére a szakemberek javaslata alapján megkezdődött az ország első regionális vízellátási rendszerének a kialakítása. Amíg az 1950-es és 1960-as esztendők az ivóvízellátást lehetővé tévő nagyberuházások jegyében teltek, a következő két évtizedet a szolgáltatás területének bővítése és a tevékenység ésszerűsítése, racionalizálása, illetve a technológiák folyamatos fejlesztése jellemezte - melyre kiváló példa a Lázbérci vízműben végrehajtott innovációs folyamat. 


A völgyzárógát építése a Lázbérci víztározó területén


Az ÉRV értékteremtő beruházása Lázbércen

A Bánhorváti külterületén található vízmű már 1966-ban elkészült, de ebben az időben a vízkivétel közvetlenül a Bán-patakból történt, 6 000 m3/d kapacitással. Az 1960-as évek végén azonban a völgyzárógát és kapcsolódó műtárgyak megépítésével a vízmű közelében található völgy lezárásra került, így a folyamatos vízkivétel attól kezdve innen biztosított - 1989-től napi 50 000 m3 kapacitással. Míg az ország ivóvíztisztításra alkalmas vízbázisainak 97 %-a felszín alatti vízkészletből táplálkozik, s csak a maradék 2-3 % települt felszíni vizekre, addig az ÉRV működési területén ez az arány messzemenőkig felborult, hiszen a teljes termelés közel 50 %-át felszíni vízbázisokból nyeri.

A vállalat felszíni víztisztítási technológiáinak vízbázisa az 5 mesterséges víztározó, melyek közül a Csórréti, a Hasznosi és a Köszörűvölgyi víztározó a mátrai települések, illetve Pásztó és Salgótarján városok vízellátásának biztosítására szolgál; míg a Komravölgyi víztározó az Ipolyból átemelt vízzel segíti Salgótarján, Szécsény városok és Észak-Nógrád vízellátását. A 5,8 millió m3 tározó térfogatú, 78 hektár maximális felületű, 250 m hosszú, homogén föld völgyzárógáttal rendelkező Lázbérci víztározó Ózd, Kazincbarcika és a Sajó-völgy többi településeinek vízellátására létesült. Napjainkban a Lázbérci vízmű mintegy 130 ezer ember egészséges vízellátását biztosítja. Mivel azok a vízművek, amelyek felszíni vízbázisokból állítanak elő ivóvizet, mindig szemben találják magukat a lebegőanyag-, az alga-, s különböző mikroszennyezőkkel, az ÉRV ZRt. 2005-ben egy olyan új víztisztítási technológia bevezetése mellett döntött, amely európai viszonylatban is példaértékű. A beruházási folyamatoknak köszönhetően Lázbércen 2006 óta membrános ultraszűrés biztosítja a víz lebegőanyag- alga-, baktérium- és vírusmentességét, kezdetben 16.000 m3/d-s kapacitással. Az első fázisban az egyik levegőztető műtárgy helyén épült meg a ZW 1000 típusú membrán szűrőegység, melyet 2012-ben a 8 000 m3/d-s kapacitású ZW 500 típusú berendezés üzembe helyezése követett.

Az eredményeket összegezve a vízügyi szakemberek kiemelik, hogy a természeti erőforrások védelme mellett, az innovatív technológiai soroknak köszönhetően a víztermelés fajlagos költsége csökkenő tendenciát mutat, az üzemi fajlagos klórfelhasználás redukálódott, a megtermelt víz zavarosságértéke minimalizálódott, valamint garantált a baktérium-, alga- és vírusmentesség. A tisztítómű ellátási területének mintavételi adatai pedig alátámasztják, hogy a telepről kiadott víz kifogásoltságának aránya nullára csökkent.


A Lázbérci vízmű régen


Árvízvédelem pályázati támogatással

A térség legnagyobb víztározójának, a Lázbérci víztározónak elsődleges feladata az ivóvízellátás, de emellett jelentős árvízcsúcs-csökkentő szerepe is van. A 2010 folyamán lehullott extrém mennyiségű csapadék levezetése próbára tette a tározó műtárgyait, így nyilvánvalóvá vált a felújítások szükségessége.

A víztározó környezetében élők biztonsága érdekében Bánhorváti Község Önkormányzata, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársasággal karöltve – a Svájci Hozzájárulás segítségével - nagy erőkkel dolgozik azon, hogy csökkenjen egy-egy rendkívüli esőzés következtében kialakuló katasztrofális árvízi helyzet kockázata.

A tavaly megkezdett projekt 85 %-os svájci támogatással, a Svájci - Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg. A víztározó árvízvédelmi rekonstrukciója során sor kerül az árapasztó műtárgy teljes betonfelületének felújítására, a szivárgó rendszer átépítésére, valamint az üzemvízcsatorna burkolására.


Membrános ultraszűrési technológia a Lázbérci vízműben | A Lázbérci vízmű napjainkban


Történelmi időszak

A klimatikus viszonyok és ezáltal a hidrológiai jellemzők változása, illetve a víziközmű szektor átalakítása a cégtől hosszútávú stratégiák kidolgozását követeli meg – már a jelenben is lényegi, sürgős lépések megtétele mellett.

A vízkincs Alkotmányunkban rögzített megőrzésének felelőssége mellett, a Vállalat prioritásként kezeli minden Fogyasztó jogát arra vonatkozóan, hogy egységesen magas színvonalú és elfogadható árú víziközmű-szolgáltatást vehessen igénybe.

A fejlett eszközállománnyal, kiterjedt szolgáltatási területtel és képzett humánerőforrással rendelkező Társaság a jövőben is elkötelezett a vízbázisvédelmi feladatok elvégzésére, a szolgáltatás színvonalát meghatározó technológiai fejlesztések végrehajtására, a működési hatékonyság további javítására, illetve a díjak elvárt szinten való tartására.

A Lázbérci vízmű napjainkban


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!