Magyarország

2008.12.12. 06:58

Szemüveget a mérgezett egereknek

<p>Toxikus marokkói a miénkbe kevert fűszerpaprikában, mérgező melamin a kínai tejport tartalmazó édességekben, rákkeltő dioxin a belga csirkékben, most pedig az ír disznóhúsban. Tartok tőle, ezzel még korántsincs befejezve... - <STRONG>Galambos Béla jegyzete</STRONG></p>

Toxikus marokkói a miénkbe kevert fűszerpaprikában, mérgező melamin a kínai tejport tartalmazó édességekben, rákkeltő dioxin a belga csirkékben, most pedig az ír disznóhúsban. Néhány a legutóbbi idők leghangosabb élelmiszerbotrányai közül. Tartok tőle, ezzel koránt sincs vége az - egyelőre még az evésről le nem szoktatott - emberiség egészségével játszadozók próbálkozásainak.
A mindenható versenyképesség oltárán ugyanis a (guar)gumi gerincű cégek még annak ellenére is hajlandók gusztustalan engedményeket tenni önmaguknak az élelmiszer-biztonság terén, hogy sejthető előbb-utóbb kiderül az elkövetett ocsmányság. A véletlenekben, vagy egy fülest kapott, névtelen bejelentőben ugyebár mindig lehet bízni.

Hiába mondják most az írek, – akik maguk plankolták ki a mostani botrányt – hogy akár két-három hónapon át, éjjel-nappal tömhetnénk magunkba a dioxinos sertéshúsból gyártott termékeket, akkor sem lenne bajunk, engem ez egyáltalán nem nyugtat meg. Gyanítom valamennyiünket az érdekel, miként tudjuk kiszűrni a boltok polcain azokat az élelmiszereket – ha netán még sem szedték le onnan -, amelyeknek több mint gyanús az ártalmatlansága.

Nem tudom például mi akadálya van annak, hogy a hazai, jó minőségű alapanyagokból előállított élelmiszerek csomagolásán a szemüvegét (nagyítóját?!) otthon hagyó Juliska néni számára is jól láthatóan ott virítson egy magyar zászlócska. Pusztán a tudatos választás és a nyugodtabb alvás kedvéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!