Friss hírek

2009.11.01. 08:44

Archív mozi a Gyõri Balett 30 évérõl

<p>Évek, sõt évtizedek óta nem látott elõadásokat mutatnak be az ideiglenes felépített, Gyõri Balett archív mozijában. Az idén 30 éves világhírû társulat olyan darabjait nézhetik vissza az érdeklõdõk filmen, amelyeket ma már sehol sem játszanak. A Gyõri Nemzeti Színház fõbejáratánál kialakított archív moziban, november 8-ig összesen 37 filmet vetítenek.</p>

A régi elõadások mellett a társulat életérõl készült dokumentumfilmek is láthatóak. Így például a megalakulásról szóló Szent Margit legendája is. Kiss János a Gyõri Balett igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a filmek között szerepel például az 1983-ban bemutatott Izzó Planéták címû elõadás, amely Magyarországon az elsõ olyan balett darab volt, amelyet nem színházban, hanem egy sportcsarnokban, az egykori BS-ben adtak elõ.

A társulat vezetõje elmondta, az archív mozi felállításával az alapítóknak akartak emléket állítani. Kiss János hozzátette, a legkülönlegesebb filmek, a társulat 1979 és 1991 közötti elõadásait elevenítik fel. Ezeket ugyanis ma már be sem mutathatják.. Az alapító Markó Iván ugyanis távozásakor, 1991-ben betiltotta a darabok elõadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!