MEAFC: Drahos vezette győztes szezonkezdet Pécsen

Pécsen győzött a MEAFC
Pécsen győzött a MEAFC - © Fotó: Ronási Márton
Miskolc – Fontos idegenbeli sikerrel tért haza Pécsről a Miskolci EAFC.

Az U20-as magyar válogatott egyik legjobbjának, Demeternek a kosarával indult a mérkőzés, ám a MEAFC két passzos, leütés nélkül támadással azonnal egyenlített. Az „A” csoportos bajnokságban is rendre komolyabb szerephez jutó Antóni könnyed ziccerét ismét Galló kosara követte, majd Drahos és Szögi vezetésével ellépett ellenfelétől a Miskolc (4-15). Öt gyors pécsi pontra hat érkezett Borsodból, majd Lippai utolsó másodpercben szerzett kosarát követően jöhetett az első szünet (19-26).

Ismét Galló kezdte a vendég pontgyártást, majd a hazai büntetők után igazi nézőcsalogató hatvan másodperc következett. Béres duplája után Drahos vette kézbe az irányítást. A MEAFC irányítója triplát és ziccert is dobott, majd a sarokból szerzett – faultos hárompontos révén – 4 újabb egységet csapatának (24-39). A leginkább külső sorára támaszkodó helyiek a Demeter-Dragasevic-Krnjajski trió révén felzárkóztak, ám Lippai és Galló remekül helyezkedett – a mérkőzésen együttesen 16 asszisztot kiosztó – Szögi-Drahos páros passzaira, így féltávnál minimális előny maradt Miskolcon (45-48).

Izgalmas és szó szerint is kiegyenlített folytatás következett, ám Máté pontjai még visszaverték a Demeter betöréseire épülő pécsi előzést. A 25. percben Demeter triplája után azonban ismét a házigazda tartott előrébb (58-57). A masszív dupla-duplával záró ( 19 pont, 16 lepattanó) Galló két támadást követően is eredményes volt, ám Dragasevic pontjaival megugrott a Pécs (68-64). A negyed végén előbb Béres szerzett két jó büntetőt, majd – élete első felnőtt NB I-es mérkőzésén szereplő – Homoki Donát duplázott eredményesen a vonal mögül, így alakítva döntetlenre a felvonást (70-70).

Elsőként Máté hárompontosa ugrált ügyesen a gyűrűbe, majd két gyors hazai kosárra Béres felelt ugyanennyiszer, emelve a tétet két jó büntetővel. Vette a lapot a házigazda, ám Drahos kiosztása után Szögi sikeres triplája nem csupán lehűtötte a kedélyeket, de utat nyitott egy 9-0-s miskolci hengernek (79-87). Két perces gólcsendet követően a büntetőké lett a főszerep. Letámadással és labdaszerzésekkel próbálkozott volna a fiatal pécsi gárda, ám a Drahos vezette MEAFC ebben nem volt partner. Az egész mérkőzésen roppant koncentráltan játszó miskolci hátvéd (30 pont, 7 assziszt, 9 kiharcolt fault) nem hibázott a büntetővonalról, így vendég szempontból most még az is belefért, hogy hazai gól jó plusz egyes akcióval érjen véget a találkozó (89-94).

A Kiemelt Bajnokság nyitó fordulójában összességében megérdemelten győzött a MEAFC egy remek erőkből álló, igen veszélyes Pécs otthonában. Folytatás hazai pályán pénteken a Nagykőrös ellen.


Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 1. forduló

Pécsi VSK-Kronosz Kiadó – Miskolci EAFC
89-94 (19-26, 26-22, 25-22, 19-24)

Pécs, 100 néző. V.: Lövész, Reisz, Maár.

Pécsi VSK-Kronosz Kiadó: Krnjajski (17), Demeter (21/9), Antóni (7/3), Popgyákunik (3), -Kővágó-Laska. Csere: Dragasevic (19/9), Berkics (9/6), Riskó (7), Bíró (6). Edző: Juhász Olivér.

Miskolci EAFC: Drahos (30/12), Szögi (8/3), Kopasz (2), Galló (19), Béres (12). Csere: Lippai (8), Máté B. (11/6), Timkó (2), Orosz (-), Homoki (2). Edző: Hajdu Roland.

Hajdu Roland: – Az idei bajnokságban minden idegenbeli győzelemnek hatványozott értéke van, ezért is örülünk különösen ennek a sikernek. De azt is tudjuk, hogy a játékunkban még sok a javítanivaló. Örömünkbe üröm vegyül, mert Béresre – aki két olyan sportszerűtlen hibát kapott, mi nem volt teljesen egyértelmű – automatikus eltiltás vár.