Helyi közélet

2013.08.31. 22:24

Időkapszula és középkori forgatag Diósgyőrben

Miskolc - "Rajta, kezdjük a várépítést...!" - adta ki a parancsot szombaton dr. Kriza Ákos polgármester.

Miskolc - "Rajta, kezdjük a várépítést...!" - adta ki a parancsot szombaton dr. Kriza Ákos polgármester.

Nagy várépítő mulatságot rendeztek szombaton a Diósgyőri várban, abból az alkalomból, hogy megkezdődik a vár rekonstrukciója. A munkaterületet átadták, a vár felsőrésze már nem látogatható. A beruházás 960 millió forint és 280 nap áll a kivitelező rendelkezésére, hogy elvégezze a felújítást - tudtuk meg. A projetk keretében megújul három bástya, két szinten visszaépítik a lovagtermet, kápolnát, megépítik a királyné lakosztályát, valamint egy kiállítási termet. A vár a felújítás alatt is látogatható, egészen pontosan a panoptikum, de a Déryné-házban és az információs ponton is vannak kiállítások. A rekonstrukció területén pedig - a tervek szerint - havonta terveznek vártúrát, ahol a vendégek megnézhetik, hol tartanak a munkálatok.

Miskolc ékköve

A nagy várépítő mulatságon lovagi tornát, lovasbemutatót láthatott a közönség. A várudvaron középkori hangulat, vásár várta a vendégeket, a középkori fogadókban pedig lakomával csillapíthatták éhségüket.

Dr. Kriza Ákos időkapszulát helyezett el az olaszbástyán, hangsúlyozta: "Ezzel nemcsak az utókornak üzennek, de Nagy Lajos király emléke előtt is tisztelegnek. "A Diósgyőri vár Miskolc ékköve..." - fogalmazott a városvezető. Hangsúlyozta: "Az idő vasfoga lerombolta a várat, de a mostani rekonstrukcióval visszaadjuk régi fényét." Reményét fejezte ki, hogy a vár után a Diósgyőr strandfürdő is megújulhat.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában