MEAFC: A hazatérő és a Barcát is megjárt

Az új játékosok: Timkó Norbert (balra), Béres Dávid (jobbra), valamint Fazekas Csaba szakosztályvezető
Az új játékosok: Timkó Norbert (balra), Béres Dávid (jobbra), valamint Fazekas Csaba szakosztályvezető - © Fotó: AmbZolphoto
Miskolc – Két új ember érkezett a MEAFC NB I/B-s férfi-­kosárlabdacsapatához.

A Miskolci Egyetem férfi-kosárlabdacsapata a hétvégén kezdődő Egyetemi Európa-bajnokságra készül, amelynek a megyeszékhely a helyszíne. Mivel ezen gárda, valamint a honi másod­osztályban szereplő MEAFC kerete között – játékostéren – körülbelül nyolcvanszázalékos az átfedés, nem meglepő, hogy most szinte mindenki tréningezik (egyébként a MEAFC nyári felkészülése augusztus 7-én indul).

Fiatalítás kezdődött

Az előző évadot az NB I/B-ben 4. helyen záró egyetemisták keretében történt változás, ugyanis két új fiú már Miskolcon pattogtat. Egyikük számára nem új a város, a helyszín, ugyanis a 27 esztendős Béres Dávid a Miskolci Sportiskolában nevelkedett.

– Valóban, volt edzőm Vágó Brigitta, Lantosné Hegyesi Edit, Kovács Péter és Milen Vukicevic is – emlékezett vissza az első évekre a 4-es, 5-ös poszton bevethető kosaras. – Legutóbb Salgótarjánban kosárlabdáztam, előtte a TF-ben, azt megelőzően pedig egy másik megyei klubban, a Tiszaújvárosi Phoenix KK-ban. Amikor még Miskolcon sportoltam, a MISI a megyei bajnokságban szerepelt, ám amikor érettségit követően Budapestre kerültem, reméltem, hogy egyszer visszajövök a szülővárosomba. Nyilván figyeltem a MEAFC eredményeit, örülök, hogy tavaly negyedikek lettek, jó pár rutinos emberrel, de most kezdetét veszi, vette a fiatalítás. Az elvárások velem szemben nem túl bonyolultak: nyújtsam képességeim legjavát, legyek a csapat segítségére, hogy elérjük a lehető legjobb eredményt. Salgótarjánból azért jöttem el, mert szerettem volna itthon lenni, másrészt egy családtagom korábban játszott a MEAFC-ban, és emiatt plusz szimpátiát érzek a klub iránt.

A MEAFC másik friss szerzeménye 212 centiméter magas. Timkó Norbert – bár még csupán 25 éves – hordta már Magyarországon a Factum Debrecen, a Vasas, az Albacomp, a MAFC, legutóbb pedig az NB II-es Újpest-Megyeri Tigrisek dresszét.

– A párom gyakorlatát az egyik miskolci üzemben végzi, a menedzserem pedig ismeri Fazekas Csaba szakosztályvezetőt, és szerencsére össze tudtuk hozni úgy a dolgokat, hogy kedvesem és köztem ne legyen távolság, én pedig kosarazhassak – vázolta MEAFC-hoz kerülésének történetét a center, aki elárulta az alábbiakat is: – 2008-ban, 16 évesen akkori klubomnak, a Vasas szakosztályelnökének, Zöldi Péternek köszönhetően Spanyolországba, a Barcelonához szerződtem, ahol előbb két szezont a korosztályos csapatnál töltöttem, egyet pedig a Barca „B” alakulatánál. Jó lett volna, ha sikerül maradnom, de végül hazakerültem, amit szintén nem bánok. Nemrég volt egy csuklósérülésem, amely kiválóan javul, szerintem a szezonkezdetre rendben lesz. A klubvezetés konkrét célt nem jelölt meg számunkra, csak azt, hogy legyen minél több győzelmünk hazai pályán, ahol, a megújult csarnokban várhatóan több száz néző előtt fogunk pályára lépni.

ÉM-MI