Friss hírek

2008.09.11. 18:03

Tadics: Szerbia letartóztatja Mladicsot

<p>A szerb elnök csütörtökön bejelentette, Belgrád "eltökélt abban, hogy elfogja" a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicsot. Borisz Tadics erről azután beszélt, hogy a Hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével tárgyalt Belgrádban. Az államfő szerint az új szerb kormány már bizonyította, hogy kész az együttműködésre, amikor elfogta és kiadta a szintén háborús bűnökkel vádolt volt boszniai elnököt, Radovan Karadzsicsot.</p>

Serge Brammertz (ejtsd: Szerzs Brammerc) főügyész is elégedetten szólt a szerb erőfeszítésekről. Kétnapos belgrádi látogatása végén szóvivője azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy megbeszélések "jó hangulatban, konstruktív módon" folytak.

Brammertz a tervek szerint hétfőn számol be az Európai Unió külügyminisztereinek szerbiai tapasztalatairól. A balkáni állam uniós integrációja ugyanis a törvényszékkel való együttműködéstől függ. Belgrád abban reménykedik, hogy a főügyész pozitív jelentést tesz az elért eredményekről.

Szerbiának Ratko Mladics mellett a háborús bűnökkel vádolt volt horvátországi szerb vezetőt, Goran Hadzsicsot is ki kell adnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!