MDF-törvénymódosító javaslat a kampányígéretek "beárazhatósága" érdekében

Az MDF törvénymódosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a Költségvetési Tanács (KT) már a mostani választások elõtt elhangzó kampányígéretek pénzügyi hatásait “beárazhassa” – jelentette be Herényi Károly elnökhelyettes. A KT elnöke Herényi korábbi levelére válaszolva készségüket fejezte ki eziránt, de közölte, hogy a róluk szóló törvény nem teszi lehetõvé a kampányígéretek költségvetési hatásait vizsgálni.

Herényi Károly nemrégiben levélben kérte a Költségvetési Tanácsot, hogy a tavaszi választások elõtt a pártok részérõl elhangzó ígéretek államháztartásra gyakorolt hatásait elemezzék, “árazzák be” azokat. Kopits György, a KT elnöke múlt pénteken azt válaszolta, hogy egyetért a felvetéssel, de ehhez a KT mûködését és feladatait szabályozó törvény módosítására van szükség.

Az MDF ennek érdekében törvénymódosító javaslatot nyújtott be – mondta szerdán Herényi Károly. A párt azt szeretné, hogy a Házszabálytól eltérõ tárgyalásban vagy rendkívüli ülésnapon fogadja el az Országgyûlés, hogy már a mostani kampányban hatályba léphessen a KT felhatalmazása – mondta az MDF elnökhelyettese. Az MDF a holland példát tartja követendõnek: az ottani költségvetési hivatal pontosan kiszámolja a választási programok államháztartási hatásait.

Herényi emlékeztetett arra, hogy Magyarország kettõs (saját és a világgazdaságból fakadó) válságát a tíz éve zajló “fiskális alkoholizmus” is okozta, közte az MSZP-SZDSZ-koalíció és a Fidesz által közösen elfogadott kétszer 100 napos program.

Kérdésre válaszolva Herényi elmondta, hogy az MDF már négy éve is figyelemmel kísérte a két nagy párt kampányígéreteit, és levélben kérte listavezetõiket a sok ezer milliárdos következményû ígérgetések abbahagyására. Jobb lenne azonban, ha mostantól nem egy konkurens párt tenné ezt, hanem a KT – mondta Herényi Károly.Sporthírek