MDF: Értelmetlen ötpárti egyeztetést összehívni az alapítványi támogatások rendszerének módosítása miatt

Nevetséges és értelmetlen egy ötpárti egyeztetés a miniszteri hatáskörben adható alapítványi támogatások emelése miatt – így reagált pénteken az MDF elnöke az SZDSZ ilyen irányú javaslatára. Dávid Ibolya a Független Hírügynökségnek azt mondta: ha a kormány nem módosítja rendeletét, akkor szeptemberben a “józan többség” egy parlamenti döntéssel visszavonatja azt. A pártelnök emlékeztetett rá, hogy tiltakozásuk érveivel az SZDSZ és a Fidesz is egyetért.

Az MDF elnöke más témákban elképzelhetőnek nevezte egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását. Dávid Ibolya ezek közül megemlítette a munkanélküli segélyek rendszerének átalakítását, illetve a magas üzemanyagárak mérséklésével kapcsolatos megoldási javaslatokat. Az ellenzéki párt elnöke megjegyezte: figyelemmel fogják kísérni, hogy a minisztériumok a következő hetekben milyen célokra és mekkora összegeket utalnak ki alapítványok részére saját hatáskörben.

Az SZDSZ pénteken közleményben jelezte, hogy törvénymódosítást és ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a miniszteri hatáskörben alapítványoknak adható támogatások keretösszegének megemelése miatt. Gulyás József, országgyűlési képviselő közleményében azt írta, hogy az SZDSZ számára elfogadhatatlan az, hogy a kormánydöntés nélkül miniszteri hatáskörben folyósítható alapítványi támogatások keretét 7 millió forintról 100 millió forintra emeljék.