MDF: rendezzék az utógondozott fiatalok helyzetét

Az MDF felszólítja a kormányt, hogy rendezze az utógondozásra szoruló fiatalok sorsát. Az önkormányzatokat pedig arra kérik az ellenzéki párt politikusai, hogy ne engedjék utcára kerülni az ilyen fiatalokkal foglalkozó szakembereket. Tavaly õsszel ésszerûtlenül módosították a gyermekvédelmi törvény vonatkozó részét, emiatt sok fiatal utcára kerülhet, és tovább nõhet a hajléktalanok száma – hívták fel a figyelmet pénteken.

Az állam korábban 24 éves korukig biztosított ellátást az állami gondozott fiataloknak a törvényben meghatározott feltételek szerint. 25 év volt a korhatár akkor, ha valaki fõiskolán, nappali tagozaton tanult. Tavaly õsszel módosították a gyermekvédelmi törvény utógondozói ellátásra vonatkozó részét, és eszerint azok, akik befejezték tanulmányaikat, már csak 21 éves korukig maradhatnak a rendszerben.

Ez problémát jelent, mert a tapasztalatok szerint az állami gondozott gyerekek nehéz helyzetük miatt a többiekhez képest általában évekkel késõbb fejezik be tanulmányaikat, önálló életet is késõbb kezdenek. Az új szabályok miatt sokan inkább megbuknak, csakhogy kaphassák az ellátást. Az iskola elvégzése után pedig az ilyen fiatalok egy része az utcán köt ki, szinte azonnal hajléktalanok lesznek, és az addig rájuk fordított pénz elvész – magyarázta pénteken az MDF Ifjúsági és Sportkabinetjének vezetõje.

Nagy Tamás szerint az ilyen fiatalok esetében hajléktalan-ellátásra vagy esetleg a drogrehabilitációra jóval több pénzt költenek, mint amennyibe az állami ellátásuk került a régi rendszerben. Ráadásul az utógondozáshoz biztosított fejkvóta 10 százalékos csökkentése miatt a fenntartó önkormányzatok arra kényszerülhetnek, hogy szakembereket küldjenek el, például pszichológusokat, család- és utógondozókat, logopédusokat.

Nagy Tamás szerint saját területén, Gyõr-Moson-Sopron megyében 100-120 fiatalt érint ez a probléma. Ha ebbõl indulnak ki, akkor országos szinten akár 2-3 ezer érintett is lehet – tette hozzá.