MDF: Netmama program kismamáknak

Az MDF a népességfogyás megállítására több javaslat kidolgozását tervezi, az elsők egyike a Netmama program, amely azt a célt tűzte ki, hogy a kismamák kedvezményesen jussanak hozzá a számítógéphez és az internethez. Pusztai Erzsébet a párt népjóléti kabinetének vezetője a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta: az internetszolgáltatókkal, mobiltársaságokkal folytatott egyeztetésen kiderült: nemcsak a hozzáférést kell elősegíteni, hanem fontosabb lenne a kismamák számítógépes ismereteit növelni.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint folyamatosan csökken az ország lélekszáma: 2007 első öt hónapjában a születések száma alacsonyabb, mint a halálozásoké, a házasságkötések száma is 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Emellett a csecsemőhalandóság is nőtt. Az uniós felmérések alapján azokban az országokban tudták megállítani a hasonló negatív tendenciákat, ahol sikerült különféle programokkal elérni, hogy a kismamák ne essenek ki a társadalom vérkeringéséből – mondta Pusztai Erzsébet. Hozzátette: a Netmama programnak köszönhetően el lehetne érni, hogy a kismamák a számítógép illetve az internet segítségével is tanulhassanak, dolgozhassanak az otthon töltött évek alatt.

Az MDF által megkeresett informatikai cégek, mobiltársaságok szerint ehhez azonban először növelni kellene a lakosság számítógépes ismereteit. Tapasztalataik szerint ugyanis a magyar lakosság 50 százaléka informatikai analfabéta. Az MDF népjóléti kabinetjének vezetője elmondta: ennek tükrében tehát a párt először azokat a lehetőségeket keresi meg, amellyel a kismamák informatikai továbbképzését lehet elősegíteni. Megkeresik például majd azokat az újságok, kiadványok vezetőit, amelyek eljutnak ehhez a réteghez, és kezdeményezik oktatóprogramok hozzáférhetővé tételét ezeken az orgánumokon keresztül – tette hozzá.

Az MDF három hete indította útjára a “Családbarát Program 2008” elnevezésű tárgyalássorozatát, amelynek keretében széleskörő egyeztetést kezdeményeztek a munkaadókkal, egyesületekkel és cégekkel arról, hogyan tudnák segíteni a családalapítást illetve a gyereket vállalók munkavállalását. A javaslatokból összeállított tanulmány alapján az MDF várhatóan jövő év tavaszán ötpárti egyeztetéseket, illetve jogszabálymódosításokat kezdeményez.