MDF: Legyen Nemzetőrség és tartozzon a honvédség alá

Támogatja a Nemzetőrség, vagy más elnevezésű de ugyanilyen funkciójú testület létrejöttét az MDF abban az esetben, hogyha az az Alkotmány által nevesített fegyveres testületek valamelyikének alárendeltje. Karsai Péter, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke közleményében emlékeztetett, hogy az MDF már a 2006-os választási programjában is javasolta a Nemzetőrség létrehozását.

Elképzeléseik szerint a testület egy alapvetően önkéntes, tartalékos rendszerre épülő katonai szervezet lenne, amely a haderőt egészítené ki. Így tehát a Magyar Honvédség alárendeltségébe tartozna, költségvetése azonban önálló lenne. A párt szerint az egység békeidőben a természeti és ipari katasztrófák felszámolásában segíthetne.

Bár az MDF korábban a Nemzetőrség megnevezést használta – mert ennek Magyarországon hagyománya van – a mai helyzetben véleményük szerint már nem az elnevezés a legfontosabb, hanem a szervezet feladatainak és finanszírozási kereteinek meghatározása. Ehhez pedig álláspontjuk szerint többpárti konzultációk sora szükséges.

A Fidesz a napokban ismét jelezte, hogy önkéntes védelmi erőt hozna létre a honvédség kiegészítésére, egy erről szóló határozati javaslatot már tavasszal beadtak. A parlamenti pártok szeptemberben ülnek össze a kérdés megtárgyalására.