MDF: Újabb politikai mutyi az ORTT hátterében

Az MDF elnöke szerint a Fidesz és az MSZP hétfõn megakadályozta, hogy az ORTT-nek pártoktól független, a korábbi szabálytalanságokat felülvizsgáló vezetõje legyen. Ezzel az ellenzéki párt szerint a két nagy párt tovább erõsítette a gyanút, amely szerint a két pártot önös érdekek fûzték a Sláger és a Danubius Rádió végét jelentõ szabálytalan pályáztatáshoz.

Az elõzetes tervekkel ellentétben hétfõn mégsem döntött az Országgyûlés az ORTT új elnökérõl – így döntöttek a képviselõk a Házbizottság hétfõi rendkívüli ülésén a délutáni plenáris ülés elõtt. Ez azt jelenti, hogy ebben a kérdésben csak a parlamenti választások után várható döntés, az új parlament megalakulása után.

Az ORTT tavaly októberben döntött az országos földfelszíni rádiófrekvenciákról: a Danubius Rádió helyett az Advenio, a Sláger Rádió helyett pedig az FM1 konzorcium nyerte el a mûsorszolgáltatói jogot. Majtényi László a döntéssel nem értett egyet, és október 29-én lemondott elnöki tisztségérõl november 30-i hatállyal.

A Köztársasági Elnöki Hivatal múlt héten közölte, hogy Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök Polyák Gábort jelöli az ORTT elnökének. A Házbizottság hétfõi rendkívüli ülésén az MSZP kezdeményezésére döntöttek a képviselõk úgy, hogy mégsem szavaznak az új ORTT-elnökrõl a tavaszi ülésszak és a ciklus utolsó ülésén. Az indoklás szerint nem volt elég idõ a tisztségre jelölt Polyák Gábor megismerésére, és ezzel a Fidesz is egyetértett.

Dávid Ibolya az MDF elnöke szerint ugyanakkor az ügy hátterében az áll, hogy Polyák a hétfõi bizottsági meghallgatásán kilátásba helyezte a Sláger és a Danubius rádiókkal kapcsolatos ORTT döntések felülvizsgálatát, amelyeket a bíróság is jogellenesnek ítélt elsõ fokon. Dávid szerint ennek hatására döntött az MSZP és a Fidesz a szavazás elhalasztásáról, holott korábban a szocialisták még úgy nyilatkoztak, hogy tudják támogatni a jelöltet.Sporthírek