MDF-IDF: Tisztázza a kormány, hogy ki vezeti az oktatási tárcát

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) és az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) felszólítja a kormányt, hogy “vessen véget Magyar Bálint a felsőoktatást veszélyeztető gazdasági üzelmeinek és tegye világossá, hogy ki vezeti az oktatási tárcát”. A két szervezet attól tart, hogy a fejlesztéspolitikai államtitkár legújabb terve a felsőoktatás privatizációja. Szerintük ez lenne a legsúlyosabb csapás az oktatásügyre – olvasható az MDF pénteki közleményében.

A közlemény úgy fogalmaz: Magyar Bálintot a felsőoktatás körüli üzleti lehetőségek érdeklik. Ezt szolgálja az a terve, amely első lépésben kivonná a felsőoktatási intézményeket a költségvetési szervekre vonatkozó szabályok alól, előbb az államháztartási, majd a felsőoktatási törvény módosításával, lehetőséget teremtve ezzel a privatizációra.

Az MDF és az IDF szerint a fokozatosan csökkenő állami támogatás miatt a felsőoktatási intézmények folyamatos leépítésekre és értékes ingatlanaik eladására kényszerülnének. A korábbi példákat látva – ezek között a ’90-től önállóan gazdálkodó önkormányzatokat és a PPP kollégiumépítéseket – attól tart a két szervezet, hogy megvannak azok a kormányhoz közeli vállalkozók, akik már ki is szemeltek néhány intézményt vagy épületet – olvasható az MDF pénteki közleményében.