MDF: Gyurcsány nyilatkozzon az Agyelszívó Alapról

Az MDF szerint a miniszterelöknek válaszolnia kell: támogatja-e a “reformkáosz” megoldására nemzetközi gazdasági- és válságszakértők részvételével létrehozandó úgynevezett Agyelszívó Alapot, melyet a legkisebb ellenzéki párt és Gyurcsány Ferenc januári találkozóján vetett fel az MDF és azóta a részleteket is kidolgozták – jelentette ki csütörtökön Almássy Kornél a párt alelnöke.

Az alap létrehozását még a januári egyeztetésen Dávid Ibolya javasolta. A mostanra elkészült végleges tervezet szerint ez egy 25 milliárd forintos alap lenne, amiből finanszíroznák olyan szakemberek munkáját, akik jártasak más országok nagy reformjaiban. Feladatuk tulajdonképpen az lenne, hogy a kormány és a szakmai szervezetek által előkészített reformjavaslatokból állítsanak össze olyan csomagokat, amelyek szakmailag helytállóak, és így könnyebb azokról dönteni.

Az MDF szerint jelenleg ugyanis nincsenek a kormány reformjai mögött szakmai koncepciók és ezek hiányában nem lehet hatékonyan megváltoztatni a nagy ellátórendszereket.

Almássy Kornél a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a magyar szakértők nem objektívek, a napi politika hatással van a munkájukra, ezért kell külföldről szakértőket hívni. Az MDF egyelőre azonban nem akar konkrét neveket említeni, mert a felkéréshez előbb a kormánynak kell nyilatkoznia a tervezet támogatásáról.