MDF: "Elnagyolt fércmű" az új távhőtámogatásról szóló javaslat

Elnagyolt fércműnek nevezte az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának MDF-es elnöke szerdán a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot. Katona Kálmán szerint az előterjesztéssel az MSZP-t akarják népszerűsíteni a 2010-es országgyűlési választási kampány előtt. Az ellenzéki politikus ez utóbbi kijelentését arra alapozza, hogy a távhő-kiadások csökkentésére szánt különadóból eredő pénz csak 2009. december 20-a után áll majd rendelkezésre, így a támogatási pályázatokat 2010 januárjában, az országgyűlési választások kampányidőszakában lehet majd kiírni.

Az MDF-es politikus szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Környezetvédelmi bizottság keddi ülésén nem tartotta általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot, mert az szerintük zavaros, és nem éri el célját. A fogyasztók támogatásával nem lehet ugyanis versenyképessé tenni a távhőszolgáltatást.

A javaslattal kapcsolatban további kifogás az, hogy nem foglalkozik a távfűtés problematikájának egészével, és nem teszi lehetővé a fogyasztóknak az egyéni leválást a távfűtési rendszerről. Annak pedig, hogy egész házak álljanak át más fűtési rendszerre, anyagi akadályai vannak – mondta a bizottság elnöke.

Katona Kálmán szerint a törvény ellentmondásos a támogatás időtartamát illetően is: egy részen azt írják ugyanis, hogy a különadóból biztosított távhő-támogatás a távhőfogyasztás szabályozhatóságának általánossá válásáig jár, egy másik pontban viszont már az szerepel, hogy a törvény 2011. január 1-jén hatályát veszti. Az MDF kifogásolja még, hogy a különadót a megújuló energiát termelőknek is fizetniük kellene a javaslat szerint, ám ez ellentétes a klíma- és az energiastratégiával.