MDF: digitális táblák helyett a körülményeket kellene javítani az iskolákban

Átlátható és szigorú közbeszerzési eljárást sürget az MDF a digitális tábla program ügyében. A Sulinethez hasonló beszerzési botrányok után félő, hogy a program elsősorban valamelyik gazdasági-informatikai csoport érdekeit szolgálja, hiszen az általános- és középiskolák állapotát elnézve egyértelmű, hogy nem digitális táblákra van a legnagyobb szükség Magyarországon – olvasható a párt pénteki közleményében.

Az MDF közleményében felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy fékezze meg Magyar Bálint “túlzó” informatikai fejlesztési ötleteit, és csak olyan közoktatás-fejlesztési programokat támogasson a kormány, melyek valós problémákat oldanak meg. A szaktárca maga is elismeri, hogy a közoktatási intézmények több mint fele felújításra szorul. Amikor 15 ezer pedagógust elbocsátanak, iskolákat ítélnek bezárásra, a megmaradt intézmények állaga pedig katasztrofális állapotban van, akkor hétköznapi iskolai kellékekre, például tisztességes padokra és szemleltető eszközökre sokkal nagyobb szükség van – áll a közleményben.

Az MDF szerint a fejlesztéspolitikai államtitkárságnak belső pályázatot kellene kiírnia, hogy maguk az intézmények döntsenek arról, mire van szükségük. A “XXI. századi iskola” programhoz lehívható, 60 milliárd forintnyi EU-s pénzeket az informatikai fejlesztések mellett a közoktatási intézmények infrastruktúrájának javítására, illetve családsegítők, ifjúságvédelmi pedagógusok foglalkoztatására lehetne fordítani – olvasható a párt közleményében.

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében, valamint Magyar Bálinttal közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy uniós forrásból 30 ezer tanterembe kerülne digitális iskolatábla. Az egykori szakminiszter szerint a táblák darabja 1,2 millió forintba kerülne, más szakmai szervezetek azonban úgy látják, 400 és 900 ezer forint között mozog ez az összeg.Sporthírek