MDF: az országos választmány magához vonta a budapesti választmány döntési jogkörét

Az MDF Országos Választmánya magához vonta a párt budapesti választmányának döntési jogkörét, és április 25-ig megtiltotta, hogy ülésezzen a fõvárosi szervezet illetve bármelyik bizottsága – mondta a Független Hírügynökségnek Makay Zsolt az országos választmány pénteki ülése után. A testület elnöke azt is bejelentette: az MDF Országos Elnöksége gyors döntést hoz, ha bármelyik párttag a választások végéig nyilvánosan ellenvéleményt fogalmaz meg az országos választmány döntéseivel szemben..

Makay Zsolt elmondta: a testület döntött arról is, hogy nem veszi figyelembe a budapesti választmány legutóbbi, februári ülésén történteket és a 2009. június 17-i tisztújításon elfogadott állapotot állítja helyre – tehát Lévai Zoltán elnökségét ismeri el.

A budapesti választmány és az MDF kerületi szervezetei április 25-ig csak a választási kampány sikeréért dolgozhatnak – mondta az országos testület elnöke. Az OV döntéseinek megfelelõ nyilatkozatokat tehetnek – tette hozzá kérdésre válaszolva.

Makay Zsolt azt is közölte: az országos elnökség akár 3 nap alatt is határozatot hozhat abban az esetben, ha valaki nyilvánosan bírálja az országos választmány döntését. A határozat tartalmára az OV elnöksége tesz javaslatot.

Makay Zsolt kérdésre válaszolva elmondta: az ülésen nem foglalkoztak azzal a levéllel, amelyet a sajtóhírek szerint Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje írt még a hét elején, és abban állítólag felvetette visszalépését. Mint a választmányi elnök fogalmazott: “csak elõre néznek”.

Az elnök közlése szerint az országos választmány pénteki ülésen kétharmados volt a részvétel és a döntéseket a jelenlévõk 93 százaléka elfogadta.