MDF: A kevés gyerek is sok az óvodáknak és a bölcsödéknek

Az MDF szerint nemcsak uniós, hanem állami forrásokat is fel kellene használni az bölcsődei és óvodai férőhelyek számának növeléséhez. Csak EU-pénzekből 15 ezer új férőhelyet hozhatnának ugyan létre, de csak 2013-ra, és ezzel ráadásul nem oldanák meg teljesen a problémát. Az ellenzéki párt javasolja a kormánynak olyan programok kidolgozását is, amelyekben magántőke bevonásával, úgynevezett PPP-konstrukcióban próbálnák megoldani a férőhelyekkel kapcsolatos gondokat – mondta pénteken újságíróknak Almássy Kornél, az MDF budapesti elnöke.

A tavaszi bölcsődei és óvodai jelentkezések száma azt mutatja, hogy a magyarországi ellátórendszer nem képes az összes gyermek fogadására, pedig évről-évre kevesebb születik. Az összes budapesti kerületben és a megyeszékhelyen is komoly gondok vannak ezen a területen – mondta a politikus.

A XI. kerületben például 110 százalékos telítettség mellett 222-en várnak bölcsődei helyre, de ez tapasztalható a II. és a XIX. kerületben is. Vidéken sem jobb a helyzet: tizenöt olyan tízezer lakos feletti település van, amelynek nincs saját bölcsődéje. Az óvodákban általában megoldható a gyermekek elhelyezése, de az esetek nagy részében az engedélyezettnél nagyobb létszámú csoportokkal működnek az intézmények – tette hozzá.

Az MDF szerint a nagy csoportlétszámokkal nem megoldható a gyerekek hatékony korai fejlesztése, és az anyák sem tudnak szülés után hamar visszatérni a munkaerőpiacra, ha a gyermeküket nem tudják elhelyezni önkormányzati fenntartású bölcsődében.

Az ellenzéki párt azt is javasolja a kormányzatnak, hogy biztosítson nagyobb normatívát a családi napközit üzemeltetőknek, csökkentse a maximális csoportlétszámot, és a nagy létszámú óvodákban alkalmazzanak pedagógus asszisztenseket – mondta Almássy Kornél.