MDF: A gyógyfürdő-szolgáltatás ne essen az egészségügyi reform áldozatául

Az MDF felszólítja a kormányt, hogy az egészségügyi reform “kapkodó intézkedései között” se feledkezzen meg a gyógyfürdő-szolgáltatások kiemelt egészségpolitikai céljáról. Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője szerint a gyógyfürdők egészségügyi hatásai nagyon fontosak, az ágazat mégis kevés állami támogatást kap.

Jelenleg egy beteg évente kétszer veheti igénybe a gyógyfürdőket biztosítottan: ekkor a kezelések 15 százalékát kell fizetnie, a többit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) állja. Az OEP azonban négy éve nem változtatott a támogatási árakon, így ma már csak a kezelések valódi összegének 40 százalékát fizetik. A fennmaradó részt a gyógyfürdő üzemeltetőjének kell állnia. Ehhez kénytelen a belépők árát emelni, fejlesztéseket elhalasztani, vagy éppen dolgozókat elbocsátani – mondta el Pettkó Andrása a Független Hírügynökségnek.

Az MDF szerint nem kellene korlátozni azt, hogy egy beteg az egészsége érdekében biztosítottan mennyiszer veheti igénybe a gyógyfürdőket. A párt szerint ezt a szakorvosnak kellene meghatároznia. Ezen kívül emelni kell a kúrák árát, ezzel együtt pedig az állami támogatást is, ez utóbbi kezelési típusonként és rászorultsági alapon lehetne változó mértékű.

Pettkó András emlékeztetett, hogy Magyarország a gyógyfürdők tekintetében valódi nagyhatalomnak számít, a világ termálfürdői ranglistáján az előkelő, ötödik helyet foglalja el.