MDF – Javaslat a középosztály öngondoskodásának ösztönzésére

Ötpontos javaslatot terjesztett az MDF az országgyűlés elé a tőkepiac és a középosztály öngondoskodásának élénkítésére. Többek között hosszú távú befektetési számlarendszert hoznának létre, valamint azt javasolják, hogy a privatizáció előtt álló cégeket vezesse be a kormány a tőzsdére – mondta a Független Hírügynökségnek Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője kedden.

A legkisebb ellenzéki párt még augusztus 10-én nyújtotta be az öt pontból álló javaslatát. Az MDF szóvivője kifejtette: az első pont szerint egy hosszú távú befektetési számlarendszert hozatnának létre, melynek lényege, hogy aki ezen a számlán 3 évig tartja a befektetéseit, az mentesül az árfolyamnyereség- és a kamatadó alól. A másik, hogy az eladott ingatlan után ne kelljen megfizetni a 25 százalékos adót, abban az esetben, ha az összeget a hosszú távú befektetési – vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán helyezik el – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

A harmadik javaslat a tőzsdére bevezetett befektetési jegyekre vonatkozik: az MDF azt akarja elérni, hogy a részvényekhez hasonlóan adóztassák ezeket. Tehát ne kamatként, hanem árfolyamnyereségként adózzanak a hozamok után. A következő pontban arra tesz a párt javaslatot, hogy a privatizáció előtt levő állami cégeket a kormány vezesse be a tőzsdére. Az utolsó felvetés arról szól, hogy a nemzeti alaptantervbe kerüljön be a pénzügyi kultúrával és az öngondoskodással kapcsolatos ismeretek tanítása – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Az MDF korábbi kezdeményezését egyébként a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ is támogatta, a párt reményei szerint a parlamenti vitában is kitartanak emellett, továbbá bíznak abban, hogy a szocialisták is csatlakoznak az elképzeléshez.

Kerék-Bárczy Szabolcs hozzátette: a határozati javaslat kimondja, hogy a kormány november 1-ig terjessze az országgyűlés elé a szükséges törvénymódosításokat az 5 ponttal kapcsolatban, és ennek megfelelően dönthet a parlament. Így akár jövő évben bevezethetik a javaslatokat.