Nagyvilág

2010.07.29. 06:11

Tatarozni kell a Colosseumot

<p>Elkerülhetetlen a római Colosseum tatarozása - közölte szerdán az olasz főváros polgármestere. Gianni Alemanno azt mondta, hogy a világhírű műemlék omladozik, ezért restaurálni kell, amihez a jelenlegi számítások szerint 25 millió euróra van szükség.</p>

"Komoly kihívással nézünk szemben. Szükség van nemzetközi összefogásra, hogy magán - és közpénzek révén megvalósítható legyen a terv" - mondta a polgármester szerdai sajtókonferenciáján. Alemanno a Sixtus-kápolna 1994-ben befejezett több millió dolláros, magánpénzekből megvalósított restaurálásával vetette össze a Colosseum megmentésének tervét.

Az olasz kulturális miniszter, Sandro Bondi bejelentése szerint a kormány a jövő héten hathetes kampányt kezd, hogy szponzorokat találjon a tervhez, amely azzal számol, hogy októberben el lehetne kezdeni a munkálatokat, amelyek két évig tartanának. Bondi közlése szerint a szponzorok korlátozott lehetőséget kapnak, hogy pénzükért cserébe reklámokat helyeztessenek el. Nem tehetik ki a logójukat az állványzatra, és a hirdetésnek összhangban kell lennie a Colosseum "méltóságával és értékével".

Az időjárás és az óránként elhaladó több ezer autó kipufogógáza alaposan kikezdték a Római birodalom híres arénáját, amelynek falaiból hatalmas vakolat -és mészdarabok hullottak ki májusban. A Colosseumot nem zárják el a látogatók elől a helyreállítási munkák idején, amikor restaurálják a homlokzatot, és korszerűsítik az elektromos, a megfigyelő - és világítórendszereket, valamint egy új látogatói központot is megépítenek.

Az elmúlt évtizedben az évi egymillióról hatmillióra nőt a látgatók száma a Colosseumban, főleg Ridley Scott Gladiátor című 2000-es filmje miatt. Az ovális arénájú Colosseum 188 méter hosszú, 15 méter széles, 48,5 méter magas és 75 ezer néző befogadására volt képes Titusz császár idején, amikor az időszámításunk kezdete után, 80-ban befejezték az építését, hogy aztán csaknem 500 évig álljon úgy, ahogy elkészült.
- Független Hírügynökség 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!