Maximális felett a Balaton vízszintje

Három centiméterrel a maximális szint felett áll már a Balaton vízszintje, hivatalosan 113 centi magas a tó vize. A Sió-zsilipet azonban még egy ideig nem lehet kinyitni és azon keresztül vizet leengedni, mert még dolgoznak a felújításán.

A Sió-csatorna segítségével lehet a tóból a vizet leengedni és az optimális 110 centiméteres vízmagasságot elérni. A szakemberek szerint idén már a Sió medre is elbírja a vizet, nem úgy, mint másfél éve, amikor még sok fa és bokor akadályozta a víz útját. A Sió medrét azóta rendbe rakták, így annyi vizet tudnak majd leengedni a Balatonból, amennyit kell. Egyelőre azonban még tart a zsilip felújítása, és amíg nem készül el, addig a déli part alacsonyan fekvő telkeinek tulajdonosai csak az időjárásban bízhatnak. Az utóbbi napokban lehullott csapadék miatt egyébként már a múlt héten több helyen is másodfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Balaton déli partjának közelében.

Egy éve Balatonfenyvesen a part menti telkek szinte mindegyike víz alá került, mert a Balatonban nagyon magasan állt a víz. Idén kevésbé súlyos a helyzet, de az árkok már sok helyen színültig teltek, sőt van, ahol már a Balatonból folyik vissza a víz az esőcsatornákba, mert az erős északi szél feltolja a vizet a déli parton.

Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy egy zsilipen keresztül körülbelül 20 köbmétert tudnak engedni amennyiben szükséges lesz.