Maximális büntetés a hat bosnyákot kivégző szerb alakulat vezetőinek

A Skorpiók nevű szerb félkatonai alakulat két tagját a maximálisan kiszabható húsz évre ítélték el kedden Belgrádban, hat bosnyák muzulmán 1995-ben történt kivégzése miatt.

A szerbiai háborús bűnök ügyészségén kedden befejeződött perében Szlobodan Medics, az alakulat parancsnoka és Braniszlav Medics húsz-húsz év letöltendő börtönbüntetést kaptak. Az alakulat egy harmadik tagját, Pero Petrasevicset, aki beismerte a bűntényt, 13 évre ítélték, Alekszandar Medics pedig öt évet kapott. Az ötödik vádlottat, Alekszandar Vukovot felmentették, mert a bírói tanács megítélése szerint nem nyert bizonyítást, hogy előre eltervezte a bűncselekményt.

Az alakulat tagjai 1995 júliusában végeztek ki hat bosnyák muzulmán férfit, és az egészet filmre vették. A felvételt 2005 nyarán mutatták be Hágában, mint bizonyítékot a Szlobodan Milosevics néhai szerb elnök elleni perben. Ezt követően indítottak vizsgálatot az elkövetők ellen.

A védelem ügyvédei felmentő ítéletet követeltek. Pero Petrasevics, az egyetlen az elkövetők közül aki beismerte tettét, kijelentette, hogy azt a legmélyebben megbánta és kérte, igazságos büntetést mondjanak ki felette.Sporthírek