Magyarország

2011.11.28. 15:28

Lázár: a Fidesz-elnökségben soha nem volt szó előre hozott választásról

Budapest, 2011. november 28., hétfő (MTI) - A Fidesz elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti képviselőcsoportban sem merült fel - jelentette ki Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2011. november 28., hétfő (MTI) - A Fidesz elnökségében soha nem volt szó előre hozott választásról, ahogyan az a kormánypárti képviselőcsoportban sem merült fel - jelentette ki Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján.

 

A Fidesz frakcióvezetője arra az újságírói felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök blogbejegyzése szerint március 18-ára előre hozott választást tervez a kormánypárt, azt válaszolta: "nem érzékelem azt, hogy mi olyan jól állnánk, hogy egy előre hozott választás szóba kerülhetne". Megtisztelő ugyanakkor - folytatta -, hogy "a volt miniszterelnök, aki politikai éleslátásáról híresült el az elmúlt nyolc évet illetően, úgy értékeli a helyzetet, hogy a Fidesz egy előre hozott választásban érdekelt".

Lázár János kijelentette, minden ezzel kapcsolatos hír spekuláció.

A frakcióülés után tartott tájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a tanácskozáson szóba kerültek a Leader-programok, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, sikerült a korábbi vitás kérdéseket lezárni, és egy hatékony rendszert létrehozni.

A köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott fideszes módosító indítványokról szólva közölte: nem az a céljuk, hogy átírják a javaslatot, hanem az, hogy egy jó törvény szülessen. "Nem arról van szó, hogy bárkinek a szakmai kompetenciáját vonnánk kétségbe" - fogalmazott.

A dohányzást érintő tervezett kormánypárti szigorító indítvánnyal kapcsolatos hírekre kitérve kifejtette: az egyik kérdés az, hogyan lehetne megnehezíteni, hogy a 18 év alattiak könnyen jussanak cigarettához, ami ma rendszeres, és általában multinacionális láncokhoz köthető. Ennek a szigorítása mindenképpen indokolt - szögezte le Lázár János.

Példaként utalt az osztrák rendszerre, ahol csak trafikokban lehet cigarettát vásárolni. Szerinte a dohánykereskedelem Magyarországon is lehetne állami koncessziós lehetőség. "Egy jól működő osztrák példát szeretnénk Magyarországon adoptálni" - mondta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem lesz könnyű az átalakítás. Mint fogalmazott, azt már tudja a kormányzati apparátustól, hogyan nem lehet mindezt megvalósítani, most azt várja tőlük, segítsék őt ötletének kivitelezésében.

A korhatár előtti nyugdíjakkal kapcsolatos kérdésre a frakcióvezető elmondta, vannak olyan csoportok, amelyek bizonyos kedvezményekben részesülhetnének majd. Példaként említette a balettművészeket, akik esetében a jogalkotó felhatalmazza a kormányt arra, hogy életjáradékot állapítson meg nekik 25 év szolgálati jogviszony után. Arról még zajlanak az egyeztetések, hogy rajtuk kívül kik élhetnének ezzel a lehetőséggel - tette hozzá, leszögezve ugyanakkor: azon az alapelven nem változtatnak, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár legyen irányadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!