Matyó húsvét három napon át

Matyótánc
Matyótánc
Mezőkövesd – Három napon át tart a mezővárosban a Matyó Húsvét rendezvénysorozata a hétvégén. A Hadas városrészben népművészeti bemutatóra, tojásfestésre, a Mézeskalács Házban pedig pipícssütésre várják az érdeklődőket.

Mezőkövesd önkormányzata és a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület idén is megrendezi a hagyományos Matyó Húsvét-ot. A programsorozat szombaton este a Szent László-templomban nagyszombati szertartással, majd feltámadási körmenettel kezdődik. Vasárnap a Hór-völgyi víztározó-nál húsvéti ifjúsági horgászversenyt és halászléfőző versenyt rendeznek. A Hadas városrészben népművészeti bemutatóra, tojásfestésre, a Mézeskalács Ház-ban pedig pipícssütésre várják az érdeklődőket.

Megszentelt ételek

A leglátványosabb programmal hétfőn szolgálnak a szervezők az ide látogató vendégeknek. A Hadas városrészben délelőtt 10 órakor szentelik a húsvéti ételeket és bükkaljai borokat. Ezt követően húsvéti szokásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ezek között lesz kínálás és persze locsálás, illetve tojásosztás. Akik Mezőkövesddel szeretnének megismerkedni, azok számára 11 órától ingyenes idegenvezetést biztosítanak.

Békeidők hangulata

A felállított színpadon az egész napos program keretében a Matyó Néptáncegyüttes, a Hadas Zenekar és más hagyományőrző csoportok, gyermek táncegyüttesek, zenekarok, énekesek mutatják be műsorukat. Valószínűleg sokan próbálják majd ki Paprika Jancsi Csúzlizdáját, amely az elfeledett boldog békeidők vásári vurstli-s hangulatát idézi vissza. Az alkotóházakban különféle mesterségek bemutatóit tartják, míg a Kis Jankó Bori Emlékház-ban kiállítással, kézműves foglalkozásokkal, tojásfestéssel és -díszítéssel várják a gyerekeket és szüleiket.

Vasárnap és hétfőn két kiállítást is megnézhetnek az erre kíváncsiak. A Matyó Múzeum-ban a Matyó népélet – Tárgyakban élő hagyomány című tárlat, míg a Gépmúzeum-ban a több, mint 100 év technikáját reprezentáló, Európa-hírű bemutató várja a vendégeket. A Hadas városrészben felállított sátrakban húsvéti ínyencségeket, bükkaljai borokat, népművészeti termékeket kínálnak az árusok.

Indul a kisvonat

A szervezők egy különlegességgel is szeretnék meglepni a Mezőkövesdre érkező látogatókat. Vasárnap és hétfőn a Hadas városrész és a Zsóry-fürdő között kisvonatot indítanak, amely folyamatosan közlekedik majd. Akik másfajta utazási élményre vágynak, azoknak ajánlják az egész nap igénybe vehető lovaskocsikázást.

HSz