Matolcsy magához rendelte a nyugdíjpénztári vezetőket – Index

Csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztériumba várják a magán-nyugdíjpénztárak vezetőit. A tárca titkolja, mit akar közölni velük, nagy horderejű bejelentések is lehetnek – írja az Index. A hírportál szerint a kormány amennyire csak lehet, bizonytalan helyzetet akar teremteni a pénztárak körül, hogy elmenjen az emberek kedve az egésztől. Egy keddi konferencián Matolcsy György miniszter bejelentette: a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűnik, a három pillérből kettő, az állami és az önkéntes marad.

Csütörtök délelőttre várja a magán-nyugdíjpénztári szektor vezetőit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az összes nyugdíjpénztári vezető minisztériumba rendelését az Index több forrása is úgy értékelte, hogy nagy horderejű bejelentéseket tehet a tárcavezető, de a megbeszélés pontos tárgya egyelőre a meghívottak előtt sem ismert.

Elképzelhető, hogy a találkozón csupán arról esik majd szó, hogyan képzeli a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépésének technikai részleteit, hogyan alakulhatnak az elszámolás, pénzátadás szabályai. Ennél valószínűbb forgatókönyv, hogy a miniszter jóval tovább megy: felvázolhatja a pénztári vezetőknek, milyen szabályozási eszközöket, ösztönzőket vetnek be azért, hogy minél több magán-nyugdíjpénztári tag otthagyja a pénztárt, és visszatérjen teljesen az állami nyugdíjrendszerbe. Ez pedig könnyen azt eredményezheti, hogy a magán-nyugdíjpénztári ágat a feltételek alakításával ellehetetlenítik, noha jogszabály nem fogja ezt kimondani – olvasható a cikkben.

Mindenesetre a második forgatókönyv – a barátságtalan feltételek felállítása – megvalósulása mellett szól Matolcsy György keddi bejelentése. A miniszter egy konferencián azt mondta: a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a jövőben a magán-nyugdíjpénztárak. Sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, a feltételek változni fognak. Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésének eddigi állami garanciája megszűnik.Sporthírek