Matolcsy: Jövőre 3 százalék alá kell szorítani a költségvetési hiányt

Magyarország biztosan képes tartani az idei 3,8 százalékos költségvetési hiányt, sőt az Unió előtt vállalta, hogy jövőre 3 százalék alá szorítja a deficitet – közölte Matolcsy György a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A döntésben szerepet játszott az, hogy az EU egyértelművé tette: minden segítséget magad a 3 százalékos hiánycél elérése érdekében – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. Ehhez egyébként a tárcavezető szerint 2011-ben átfogó strukturális reformra van szükség a közigazgatás terén, amelynek keretében körülbelül 100-200 milliárd forintot akar spórolni a bürokrácián a kormány.

Matolcsy György szerint elsősorban a bankadóból befolyó 200 milliárd forintból tudja tartani az ország az idei 3,8 százalékos hiányt. Ez az összeg az APEH elemzései szerint be fog folyni a büdzsébe – mondta a miniszter. Hozzátette, az országnak emellett tartania kell a 120 milliárd forintos költségvetési zárolást, illetve az idei évre előirányzott tartalékot is.

Az idei 3,8 százalék után a kormány vállalta, hogy jövőre 3 százalék alá szorítja a deficitet. A nemzetgazdasági tárca már ennek megfelelően készíti el a büdzsé tervét, illetve alapszámait – mondta Matolcsy. A 3 százalékos hiánycél eléréséhez a miniszter szerint öt feltételnek kell hogy eleget tegyen az ország. Az első az idei 3,8 százalékos hiány tartása, a második a bankadó 200 milliárd forintos bevételének behajtása, amire a nemzetgazdasági miniszter szerint megvan az esély. A harmadik a 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés, amely becslések szerint 150-200 milliárd forintos bevételt hozhat – közölte a tárcavezető. A negyedik feltétel az állami kiadások csökkentése, egy olcsóbb és hatékonyabb államszerkezetet kialakító közigazgatási reform segítségével. Meg kell szüntetni a pazarlást és fel kell számolni a korrupciót; az államreform így körülbelül 100-200 milliárd forintot hozhat a büdzsének – mondta Matolcsy. Az ötödik feltétel az állami vállalatok rendbetétele.

A kormány következetesen behajtja a szükséges összegeket. Amennyiben az ország eléri jövőre a 3 százalékos hiányt, azzal visszatér a nemzetközi pénzpiacokra, és visszanyeri megbízhatóságát. Ez az, amit az Unió mindenekelőtt elvár most Magyarországtól – hangsúlyozta a tárgyalások fényében Matolcsy. 2004 óta nem volt olyan magyar kormány, amely megfelelt volna az uniós csatlakozáskor aláírt stabilitási és növekedési egyezménynek. Ebben a tagállamok 3 százalék alatti költségvetési deficit elérését vállalták. Azzal, hogy Magyarország ezt teljesíti, az EU felnőtt polgárává válik – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy Magyarország októberben lezárja a kölcsönszerződési folyamatot a Nemzetközi Valutaalappal, és nem köt újabb megállapodást. Magyarországnak nincs szüksége újabb kölcsönre – jelentette ki Matolcsy. Újságírói kérdésre elmondta, az euró bevezetése nem került szóba az egyeztetéseken. Az eurózóna jelenleg “gyengélkedik”, ezért az elsődleges teendő az ország saját háza tájának rendbetétele, a 3 százalékos hiánycél teljesítése – fogalmazott Matolcsy. Hozzátette, a közös fizetőeszköz bevezetése legkorábban 2012-ben kerülhet újra szóba.

A svájci frank erősödése, illetve a térség és így a forint vele szembeni gyengülése kapcsán a tárcavezető elmondta: nem számítanak arra, hogy a frank belátható időn belül jelentősen gyengülne. Mint mondta, a forint azért reagált érzékenyebben a nemzetközi hatásokra, mivel Magyarországon nagyobb az államadósság, illetve a háztartások devizaadóssága.

Matolcsy György az elmúlt napokban több fontos fórumon is egyeztetett az uniós pénzügyi szakemberekkel. Ezek alapján ki kell jelenteni, hogy a globális gazdasági válságnak még közel sincs vége, hiszen a 27 uniós tagországból 24 nem tudja teljesíteni a vállalt költségvetési hiánycélt – fogalmazott a tárcavezető. Az EU ezt nem hagyja annyiban, ezért szankció-rendszert akar kidolgozni, amely valamennyi országot érintené. A legszigorúbb elképzelések szerint az előírt deficitet túllépő országokat szavazati joguk felfüggesztésével büntetnék, míg az enyhébb változat szerint “csak” a kohéziós, illetve a strukturális alapokhoz nem férnének hozzá egy ideig. A szankció-rendszer alapjait október végére akarják kidolgozni, és a tervek szerint két lépcsőben vezetnék be. Elsőként az eurózónán belüli országokat érintené, 2013-2014-ben azonban az eurózónán kívüli országokra, így Magyarországra is kiterjesztenék – hangzott el.

Az uniós megbeszéléseken a bankadó is terítékre került, amelynek kapcsán nem érte bírálat Magyarországot, ellenben felvetődött egy uniós ajánlás kialakítása a bankadó bevezetése előtt álló országok számára. Ez legkorábban 2012 elején születhet meg, és várhatóan a tagállamokra bízza az adónem bevezetésének formáját – mondta Matolcsy.

Az egyeztetéseken elhangzott az is, hogy jövő év tavaszára nemcsak a 2011-es költségvetés részletes számait, hanem a 2012-es büdzsé vázát, vagyis a bevételi és a kiadási oldal sarokszámait is be kell terjeszteniük a tagországoknak. A távlati terv pedig az, hogy az unióban tapasztalható, átlagosan 7 százalékos hiányt jövőre 5-6 százalékra csökkentsék, idővel pedig szufficitessé tegyék a költségvetést – számolt be Matolcsy.