Matolcsy: belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába

Matolcsy: belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába
Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Az eurózóna ellen valutaháború folyik, ebből ki kell maradnunk – írta Matolcsy György a csütörtökön megjelent Heti Válaszban, a nemzetgazdasági miniszter jegyzetében kifejti, belátható időn belül nem kell belépnünk az eurózónába, amihez el kell kerülni, hogy az unió Európai Birodalommá alakuljon, “rákényszerítve bennünket a belépésre”.

 

A miniszter Robert Kagan, a Brookings Intézet vezető kutatójának legújabb, a “The world America made” címet viselő könyve kapcsán kifejti, “Magyarország számára kedvező a békés, amerikai világrenden alapuló korszak.” Hozzáteszi, a béke kifejezés kissé megtévesztő, mert az eurózóna ellen valutaháború folyik.

A miniszter cikkében kifejti azt is, hogy az EU birodalmi központosítása, “tehát Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezés elvételét jelentené a magyar államtól, ami nem érdekünk”.

Matolcsy György szerint “az EU központi megerősítése 2008 után nem járt sikerrel, épp fordítva: az Európai Bizottság sorra hozott hibás politikai és pénzügyi döntéseket. Rosszul kezeli a válságot az euróövezetben, nem képes megállítani Európa globális gazdasági súlyának gyors hanyatlását.”

A miniszter megállapítja azt is, hogy az “Európai Birodalom még létrejötte előtt megbukott. Térjünk vissza a Nemzetek Európája gondolathoz!” – fejezi be “Az Amerikai világrend” című írását.