Mától újra kilakoltathatók a díjhátralékos emberek

A csütörtöki nappal véget ér a végrehajtási törvényben meghatározott téli kilakoltatási moratórium, így ismét elveszíthetik otthonukat azok, akik lakbér vagy közüzemi díjhátralékot halmoztak fel. A Főváros április elsejéig tolná ki a kilakoltatási tilalmat, ám ez nem emelkedett jogerőre, így az önkormányzatok belátásától függ, hogy melyik határidőt veszik figyelembe.

Tavaly tavasszal nyílt levélben fordult Az Utca Embere önkéntes hálózat a köztársasági elnökhöz, hogy kezdeményezze, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe a rászoruló emberek méltányos elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát, de azóta sem kaptak választ – mondta a Független Hírügynökségnek Misetics Bálin, a hálózat egyik munkatársa.

A végrehajtási törvényben meghatározott téli kilakoltatási moratórium decembertől március elsejéig tart, a Főváros ennél hosszabb időszakot – november 1-től április elsejéig tartót – határozott meg, ám ez nem jogerős. Éppen ezért az önkormányzatok belátásától függ, hogy melyik határidőt veszik figyelembe – emlékeztetett Misetics Bálint.