Mától tilos az EU-ban a nem gyerekbiztos öngyújtó

Csak “gyerekbiztos” öngyújtókat szabad forgalmazni szerdától az Európai Unióban. Nem kerülhetnek innentől a boltokba olyan öngyújtók, amelyek felkeltik a kicsik kíváncsiságát azzal, hogy hasonlítanak játékszerekre, mobiltelefonokra, fegyverekre vagy autókra.

A rendelkezés szerint az EU-ban forgalmazott öngyújtók 98 százalékának kell gyerekbiztosaknak lenniük. Ide tartoznak az eldobható műanyag és az olcsó kategóriájú fém gyújtók.

A fennmaradó 2 százalékot a luxus öngyújtók teszik ki, amelyekre nem vonatkozik az előírás – az indoklás szerint azért, mert az ilyen drága tűzszerszámok amúgy is nehezebben kerülnek gyerekkézbe.

Az EU-ban évente 1500-1900 égési sérülést okoznak gyerekeknek az öngyújtók, és 30-40 halálos baleset történik, ezért a szigorítás.

Gyerekbiztosnak az olyan öngyújtó számít, amely kifog a kisgyereken, mert használata kellően bonyolult, vagy meggyújtásához megfelelően nagy fizikai erő kell.

Amikor az Egyesült Államokban kötelezővé tették a gyerekbiztos öngyújtót, rögtön 60 százalékkal csökkent a gyermekbalesetek száma ebben a körben.

Hasonló előírás van érvényben már egy évtizede Ausztráliában és Új-Zélandon is.