Mától osztják az energiatakarékos izzókat

Gazdára talált az első két energiatakarékos izzó a környezetvédelmi tárca akciójában – ezeket Szabó Imre miniszter személyesen vitte el egy szentendrei nyugdíjasnak. A minisztérium csütörtöki közleménye szerint 20 ezer közép-magyarországi háztartásba juttatják el az égőket. Az izzókat a rászoruló, 65 év feletti lakosok kapják, akiknek az átlagos havi áramszámlája nem haladja meg az ötezer forintot.

Az energiatakarékos izzók körülbelül 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos, így a tárca számításai szerint az energiatakarékos villanykörték magasabb ára 46 nap alatt megtérül meg. A 40 ezer darab magyar gyártmányú izzóhoz egyébként a minisztérium a bolti ár feléért jutott hozzá. A közlemény szerint az izzók cseréjével csaknem 4 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások szén-dioxid kibocsátása.

Ha valaki a hagyományos, 100 wattos égőjét energiatakarékos 20 wattosra cseréli, akkor az áram jelenlegi árával és napi 7 órás üzemidővel számolva több mint 16 ezer forintot takaríthat meg évente. Az akcióban részt vevő 20 ezer háztartás az izzók hatéves élettartama alatt csaknem 2 milliárd forintot spórol meg a minisztérium számításai szerint.