Mától nyújthatók be az energiatakarékossági pályázatok

Keddtől lehet benyújtani az Energia Központ Kht.-nak a pályázatokat az energiamegtakarítást és a megújuló energiahordozók felhasználását célzó beruházások támogatására. Támogatást egyrészt energiatakarossági célokra, illetve energetikai berendezésre lehet igényelni.

A pályázatokat keddtől lehet benyújtani az Energia Központ Kht.-nak – mondta el a Független Hírügynökségnek korábban Szerdahelyi György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakmai tanácsadója.

A vissza nem térintendő támogatást vagy a kedvezményes hitelt kétféle beruházásra lehet igényelni. Egyrészt energiatakarossági célokra úgy, mint ajtók, ablakok cseréjére, külső hőszigetelésre, illetve energetikai berendezésre, például kazánra. A másik kiíráson megújuló energiaforrások használatára lehet pályázni, például napkollektor, napelem vagy hőszivattyú beszerzésére.

Az energiatakarékossági részre kizárólag hagyományos, tehát nem panel építésű lakóépületekkel lehet pályázni. A megújuló energia-programnál ilyen kikötés nincs, panelházak lakói is jelentkezhetnek, de csak lakóépületekről lehet szó, nyaralók napkollektorral való felszerelésére nem lehet támogatást kérni.

A pályázó költségeinek maximum 15 százalékát kaphatja meg vissza nem térintendő támogatásként. Ez azonban legfeljebb 265 ezer forint lehet: ha valaki többféle energiatakarékossági korszerűsítést akar elvégeztetni, akkor is csak egyszeres támogatás jár, nem lehet külön ablakcserére, kazáncserére és hőszigetelésre is pénzt igényelni. Ha azonban mindkét típusú pályázatra jelentkezik valaki – az energiatakarékosságira és a megújuló energiaforrásra is – akkor a támogatás így megduplázódik.

A támogatáson felül kedvezményes hitel is igényelhető, melynek teljes hiteldíjmutatója 6,4 – 6,5 százalék körüli.

Ha kifogy az állami támogatási keret, akkor sem állítják le a programot. Ebben az esetben az állami támogatást további kedvezményes hitellel lehet kiváltalni, és csak hitelre lehet pályázni.