Mától működik a Malév közvetlen jekatyerinburgi járata

Felszállt a Malév első közvetlen járata az oroszországi Jekatyerinburgba pénteken. Az Ural fővárosába a nemzeti légitársaság heti négy alkalommal szállítja az utasait új generációs Boing 737NG gépeivel. Az új járat a légitársaság kelet-európai piaci jelenlétét erősíti, és fontos összeköttetést biztosít Oroszország és Európa között – mondta a légitársaság vezérigazgató-helyettese. A Budapestről induló utasok négy óra alatt jutnak el a szverlovszki régióba.

A Malév útvonalhálózatának leggyorsabban bővülő és az egyik legértékesebb része a kelet-európai, illetve az orosz piac – mondta a légitársaság kereskedelmi vezérigazgató-helyettese pénteken, útban Jekatyerinburg felé. A Malév néhány éve már indított járatot a városba, de akkor a piac még nem volt elég érett ahhoz, hogy nyereséggel működjön ez az útvonal – közölte Zboray András. Az ismételt indítást alapos gazdasági hatástanulmány előzte meg.

A járat előkészítése még a privatizáció előtt elkezdődött, tehát nincs közvetlen összefüggésben az új orosz tulajdonossal, de az új vezetés erősíteni tudja az orosz légitársaságokkal való együttműködést – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Jekatyerinburg a negyedik legnagyobb orosz város, az Ural legfontosabb ipari központja, így a Malév elsősorban orosz üzleti utasokra számít. Az üzemelés első évében nullszaldót várnak, és a második évtől kezdődően válhat nyereségessé a járat. Egy gép 60-70 százalékos kihasználtság esetén nyereséges. A Malévnak jelenleg ez a leghosszabb, nem tengerentúli járata, az út több mint 4 órás. Várhatóan ez év tavaszától az utasok a jekatyerinburgi repülőtéren is beszerezhetik a magyar vízumot – közölte Zboray András.

Viktor Koksharov, a kormányzóság külkapcsolatokért felelős minisztere a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón a Malév kedvező árait emelte ki. Mint mondta: bizonyára tetszést arat a 249 eurós jegyár, és a bevezető időszak akciói.