Mától különösen veszélyes eszköz a golyóálló mellény és a sisak

A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök sorába került szerdától az ütés- és golyóálló mellény, a hasonló tulajdonságokkal bíró védősisak, valamint a speciális zárnyitó szerkezetek és a mellvértek is, így ezeket a jövőben nem lehet az utcára vinni vagy ott használni. 50ezer forint bírságra számíthat, aki nem tartja be a szabályokat. A jogszabály az őrző-védőknek és a sportolóknak kedvezményt ad.

A február 21-én hozott kormányrendelet – az uniós jogharmonizációs kötelezettséget pótolva – március 28-ától a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzé minősítette a golyóálló mellény és a védősisak mellett a speciális – mechanikus vagy elektromos – zárnyitó szerkezeteket és mellvérteket is.

A megváltozott jogszabály továbbra is a tiltott eszközök közé sorolja a dobócsillagot, a 8 centinél hosszabb pengéjű kést, a rugósbicskát, az ólmosbotot éppúgy, mint a 20 grammnál több töltőanyagot tartalmazó gázspray-ket. Az utcára nem vihetünk íjat, számszeríjat, francia kést, szigonypuskát sem, de parittya vagy csúzli sem lehet nálunk, akárcsak láncos bot vagy éppen egy lőfegyverutánzat.

A tilalom nem vonatkozik a honvédség, a rendvédelmi szervek, a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai vagy a hazánkban állomásozó fegyveres szervek tagjaira. Azok is hordhatnak magukkal ilyesmit, akiknek a munkájához, vagy a sportoláshoz van szükség ilyen eszközökre, de nekik is a törvényben meghatározott módon, tartóban, becsomagolva, vagy éppen szétszedve kell szállítani azokat.

Akik nem tartják be a szabályokat, 50 ezer forint bírságra is számíthatnak.