Mától korlátozott számban ismét kapható a kullancs elleni védőoltás

Szerdától a Gyöngy Patikák hálózatban korlátozott számban ismét kapható a kullancs által terjesztett agyhártya-agyvelőgyulladás elleni védőoltás. Ezt azonban csak azok kérhetik, akik egyszer már kaptak a vakcinából.

A kullancs elleni védőoltást július 23-tól kezdik árusítani. A vásárlás feltétele az oltási könyv bemutatása, vagy a háziorvos által felírt olyan recept, amelyre ráírták “második oltás”. Ez bizonyítja ugyanis, hogy az igénylő az emlékeztető oltást kéri.

Csak akkor válik valaki védetté a kullancs encephalitissal szemben, ha az első után egy hónapon belül megkapja a második oltást is. A vakcina idén Európa-szerte hiánycikk, Magyarországon is már nyár eleje óta szinte beszerezhetetlen. A gyártó a hiányt júniusban 10 ezer darab vakcinával igyekezett enyhíteni, a második, emlékeztető oltást lehetővé tevő újabb mennyiséget a német piacról csoportosítják át.

A gyártó az oltóanyagot szervezési okokból kizárólag a 600 gyógyszertárból álló Gyöngy Patikákban terjeszti, ezek listája a www.gyongypatikak.hu weboldalon található.

A gyógyszertárak címéről az érintettek érdeklődhetnek az alábbi telefonszámokon is:
061327 6702, 0613276743 és 06 1 327 6744.