Mától kérhető az ingyenes pneumococcus elleni védőoltás a két évnél fiatalabb kisgyerekeknek

Szerdától a két éven aluli kisgyermekek ingyen kaphatják meg itthon a pneumococcus elleni védőoltást, ha kérik ezt a szülők – így döntött korábban a kormány. Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden újságíróknak azt mondta, hogy a vakcinával jelentősen csökkenthető a gyermekkori torok-, mandulagyulladás és más betegségek előfordulása, illetve azok súlyossága. Magyarországon körülbelül 185-190 ezer kisgyermek tartozik az érintett korosztályba.

Az oltást a két éven aluli gyerekek szülei kérhetik a háziorvosoktól. Ennél a korosztálynál nemcsak a vakcina ingyenes, a beadásáért sem kell fizetni – mondta Székely Tamás. A miniszter hozzátette: a korábbi hírekkel ellentétben nem tervezik, hogy kötelezővé tegyék az oltást. A pneumococcus baktérium a torok- és mandulagyulladás mellett súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, például tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, de gyakran felelős a felső légúti megbetegedések kialakulásáért is.

Székely Tamás elmondta még, hogy van elég oltóanyag, tehát mindenkinek jut, aki kér. Körülbelül 185-190 ezer gyermek tartozik itthon a 2 év alattiak korosztályába. A két évnél idősebb, de öt év alatti gyerekek, fokozott veszélyeztetettség esetén, 70 százalékos kedvezménnyel kapják meg az oltóanyagot, ami így 4600 forintba kerül.

A vakcina két hónapos kortól adható, a teljes védettséget egy több oltásból álló sorozat biztosítja. Ritkán ugyan, de mellékhatásokat is okozhat: levertséget, étvágytalanságot, aluszékonyságot, bőrpírt, esetleg lázat.Sporthírek