Mától kell fizetni a tévék után a vendéglátóhelyeken

Áprilistól üzembentartási díjat kell fizetni a televíziók után az idegenforgalmi vállalkozásoknak. Ez készülékenként 967 forint, nyilvános helyeken pedig ennek háromszorosa, azaz 2901 forint lehet. Mivel a szállodák a statisztikák szerint átlagosan 60 százalékos kihasználtsággal működnek, ezért 40 százalékos kedvezményt kapnak – azaz havi 1741 forintot kell fizetniük.

A pénzt a hatóság adó módjára hajtja be; a Pénzügyminisztérium számításai szerint idén 1-1,5 milliárd jön össze az új közteherből. A kormány egyébként 2002 óta fizette ezt a terhet, és a magánszemélyek után továbbra is vállalja ezt.

Az előzetes számítások szerint egy 250 szobás hotel csaknem félmillió forintos kiadásra számíthat, amit a forgalom visszaesése nélkül nem lehetne áthárítani a vendégre – mondják a szakemberek.

A díjat havonta kell fizetni, a tárgyhónapot követő hónap 20-áig, így első ízben május 20-án kell fizetniük az érintetteknek. A készülékek számáról, illetve az üzembentartási díj várható mértékéről a fizetési kötelezettség megkezdésétől számított 8 napon belül kell bejelentést tenni az adóhatóságnak. A díjfizetési kötelezettség bejelentését az APEH ellenőrzi, és ha nem történt meg, akkor mulasztási bírságot állapíthat meg.

A Magyar Turizmus Zrt. elnöke szerint a szakmát nem éri váratlanul az újabb adóteher, hisz már decemberben megjelent ez a tétel a költségvetési törvényben. Niklai Ákos elmondta: senki sem örül a többletköltségnek, de nem valószínű, hogy a közeljövőben emelnék az árakat emiatt. Az üzembentartási díj csaknem a kétszeresére emeli a szállodákban, éttermekben működő televíziókkal járó költséget, hisz legalább ennyi jogdíjat is kell fizetni utánuk – tette hozzá. A tévé egyébként sok szállodában kötelező a besorolás miatt, függetlenül attól, hogy használják-e vagy sem.