Mától ismét csak az autók adásvételnél kell eredetiség vizsgálatot csináltatni

Mától ismét csak az autók adásvételnél kell eredetiség vizsgálatot csináltatni
Péntektõl ismét csak akkor kell eredetiség vizsgálatra vinni az autókat, ha adásvétel történik.

A kormány azért módosította a januártól életbe lépett rendeletet, mert sok esetben felesleges kiadásra kényszerítették ezzel azokat az autósokat, akik 2006-óta helyezték forgalomba autójukat. A januári rendelkezés a szakmai szervezetek szerint is elhamarkodott volt.

Ez év elejétõl a 2006 elõtt, újonnan vásárolt és forgalomba helyezett autóknál a mûszaki vizsga során el kellett végeztetni az eredetiségvizsgálatot is, ami aránytalanul nagy terhet jelentett a jármûvek tulajdonosainak.

A csütörtökön kihirdetett és pénteken életbe lépett legfrissebb rendelkezés szerint csak akkor kell majd eredetiség vizsgálatra vinni az autókat, ha adásvétel történik. Ezzel együtt egyablakossá tették a mûszaki vizsga és a zöldkártya elrendezését, illetve kétévente kell környezetvédelmi ellenõrzésre és mûszakira vinni azokat az autókat, amelyeknél korábban évente meg kellett újítani a zöldkártyát. Megszûntették azt a rendelkezést is, miszerint az 1998, azaz az eredetvizsgálat bevezetése elõtt vásárolt autók esetében a mûszaki és a környezetvédelmi vizsgálat mellé eredetiség ellenõrzést is kellene csináltatni.