Mától "Az igazi da Vinci" Debrecenben

Csütörtökön nyitja meg kapuit a debreceni MODEM-ben “Az igazi da Vinci” című kiállítás, amelyet a tervek szerint három hónapon keresztül lehet látogatni. A szervezők legalább 100 ezer érdeklődőt várnak.

Az első kamion augusztus elején érkezett meg Firenzéből több száz installációval Debrecenbe. Hétvégén felállították a Leonardo da Vinci 515 évvel ezelőtt megálmodott óriás lovat ábrázoló szobrát is. A Kolosszust firenzei és padovai szakemberek készítették el speciális üveggyapotból. Az olasz mesterek 9000 jegyzet és egyéb vázlat alapján rekonstruálták az óriási lovat, ami Leonardo főműve lett volna. A több mint 7 méter magas Kolosszus Debrecenben látható a világon először.

Kedden érkezett a városba a tárlat utolsó darabja, a több mint 2 milliárd forintos biztosítási értéket képviselő, műszaki tanulmányokat és emberalakokat ábrázoló grafika.

Az “Igazi da Vinci” című tárlat a firenzei Uffizi Képtár és a tokiói Japán Nemzeti Múzeum után érkezett Debrecenbe. A debreceni MODEM Galériában a reneszánsz művész, több száz eredeti alkotása és a rajza alapján elkészített 34 tonna súlyú installáció tekinthető meg, 1300 négyzetméteren. A különleges műveket és a részeire szedett Kolosszust 8 kamion szállította a cívis városba. A tárlaton bemutatott alkotásokat több, mint 5 milliárd forintra biztosították. Debrecen után a kiállítás anyaga tovább utazik New Yorkba.