Mászófal a budapesti belváros szívében

Még egy hétig az emeleti ablakon keresztül is be lehet jutni a budapesti Ernst Múzeumba. A Téreltérítés Munkacsoport köztéri mászófala a sportos kultúrakedvelőket invitálja az Összefüggő terek című kiállításra. Aki a főbejárat és a lépcsők helyett a mászófalat választja a bejutáshoz, annak nem kell belépőjegyet váltania a Nagymező utcai intézménybe- mondta a Független Hírügynökségnek Lakner Antal képzőművész, a Téreltérítés Munkacsoport vezetője.

Népszerű az Ernstmászás nevű projekt, amit a Téreltérítés Munkacsoport készített az Ernst Múzeum felkérésére. A művészetkedvelők először meglepődnek, amikor meglátják a mászófalat a budapesti belváros közepén, de az eddigi tapasztalatok szerint sokan döntenek úgy, hogy az alternatív útvonalon, az ablakon keresztül másszanak be az első emelet kiállításra- mondta Lakner Antal. Hozzátette: a mászófal teljesen biztonságos, hiszen lent és fent szakképzett alpinisták segítik a bevállalós kultúrafogyasztókat.

A projekt a múzeumi bejutás, az intézmény és a látogató találkozásának kérdéseire ad egyfajta választ. A kultúrához való hozzáférés ugyanis nem eleve adott- mondta Lakner Antal, aki szerint erőfeszítést kell tenni és meg kell küzdeni érte. A különleges installáció a valós fizikai igénybevételre alapoz, így a kényszeredett sznobizmus helyett egyszerűen biztosítja, hogy a látogatók feldobottan, érdeklődve léphessenek be a kiállítótérbe.

A kortárs műalkotások a hétköznapi ember számára érthetetlenül elvont, bennfentes problémákkal foglakoznak, és sokszor nem kelti fel az érdeklődésüket. Ha nincsenek
kihívások, az hosszú távon a múzeumok látogatószámának drasztikus csökkenéséhez vezet. Az Ernstmászás projektben a Téreltérítés Munkacsoport éppen ezért nem passzív látogatókkal számol, hanem olyan résztvevőkkel, akik aktívan alakítják az élményeiket, hiszen önerőből jutnak be a múzeumba. Vagyis végső soron megküzdenek a kultúráért- tette hozzá a képzőművész.

A Téreltérítés Munkacsoport mászófalát jövő vasárnapig lehet használni, de az Összefüggő terek című kiállítás október 24-ig várja a látogatókat az Ernst Múzeumban, a Nagymező utcában. A tárlat tér- és időbeli utazásra invitálja a közönséget az építészet, a film, a fotó és a térinstalláció segítségével. A kiállító művészek: Csoszó Gabriella, Josef Dabernig, AndreasFogarasi, Ursula Mayer, Adrien Tirtiaux, Mona Vatamanu és Florin Tudor.

Bővebb információ: www.ernstmuzeum.hu.