Friss hírek

2010.08.15. 15:31

Összecsapások a német újnáci felvonuláson

<p>Több rendőr is megsebesült, 17 embert pedig őrizetbe vettek vasárnap Németországban a hatóságok, miután tüntetők zavarták meg az újnácik menetét. Az incidens a Hannover közelében található Bad Nenndorfban történt. A szélsőjobboldaliak bejelentett menetén a helyi híradások szerint csaknem ezren vettek részt. Az ellenük tüntető szélsőbaloldali demonstrálók pedig ezren lehettek, akik többször is megpróbáltak áttörni az újnácik menete köré vont rendőrkordonon.</p>

Az őrizetbe vett emberek közt egyaránt vannak neonácik, és baloldali tüntetők - akiknek többségét a közrend megsértése, hatósági személy elleni erőszak, és tiltott náci dalok éneklése címen állítottak elő. A németországi Bad Nenndorfban egyébként az újnácik 2006 óta tartanak évente menetet.

Az eseményt állítólag azért szervezik ebben a német városban, mert Bad Nenndorf a második világháborút követően, 1945-től 1947-ig a brit haderő ellenőrzése alatt állt, amely vitatott kihallgatási központot működtetett a településen. A Guardian napilap egyébként 2006-ban közzétette egy brit rendőr vizsgálatának eredményét, amely szerint Bad Nenndorfban a brit hadsereg tagjai kínozták a foglyaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!