Másodszor is támogatta a portugál parlament a melegházasságot

A lisszaboni parlament a csütörtöki, második szavazáson is támogatta az azonos nemûek közötti házasság legalizálását. Így ha az államfõ, Anibal Cavaco Silva is rábólint, a jogszabály életbe léphet Portugáliában.

A gyakorló katolikusként ismert államfõ megvétózhatja az elõterjesztést, és újabb szavazásra visszautalhatja a jogszabályt a parlamentnek. Ezzel azonban várhatóan csupán késleltetni tudja az új törvény életbe lépését. Anibal Cavaco Silva eddig nem nyilvánított véleményt a melegházasságok engedélyezésének tervérõl. Pártja, a konzervatív PSD azonban már többször felemelte a szavát a tervezett intézkedés ellen.

A parlament januárban szavazott elõször a jogszabály-változásról, alig három évtizeddel azután, hogy eltörölték az országban a homoszexualitás tilalmát. A jogalkotók ugyanakkor nem támogatták azt a tervezetet, amely lehetõvé tenné az azonos nemû pároknak az örökbefogadást.

A szomszédos Spanyolországgal ellentétben – ahol a melegházasságok 2005-ös legalizálása ellen több százezren tüntettek az utcákon – Portugáliában visszafogott tiltakozásokat váltott ki a tervezet. Ha végül életbe lép a jogszabály, Portugália bekerül azon európai országok közé, amelyekben törvényes a melegházasság. Jelenleg Belgiumban, Svédországban, Spanyolországban, Hollandiában és Norvégiában engedélyezik az azonos nemûek házasságkötését.Sporthírek