teljes bizonytalanság

2019.08.05. 14:18

Százezrek érezhetik meg a keddi repülőtéri sztrájkot

Hiába függesztették fel vasárnap este a hétfőre bejelentett sztrájkot, a londoni Heathrow repülőtéren több tucat járatot kellett törölni. A tárgyalások folytatódnak, de a keddre halasztott 24 órás munkabeszüntetés továbbra is érvényben van, ami akár 200 ezer utas életét nehezítheti meg.

A hétfőre bejelentett, de vasárnap felfüggesztett sztrájkfenyegetés utóhatásai miatt 37 járatot kellett törölni az Egyesült Királyság és a világ egyik legforgalmasabb repülőterén. A Heathrow menetrendjében szereplő járatok mintegy 3 százalékát érintette a fennakadás, de ha érvényben marad a Unite szakszervezet által keddre halasztott 24 órás munkabeszüntetés, akkor kedden ennél sokkal komolyabb problémákra kell számítani. Becslések szerint a tényleges sztrájk egy napja alatt akár 200 ezer utas is érintett lehet.

A munkabeszüntetés miatt a leginkább fenyegetett légitársaságok a Virgin Atlantic, az American Airlines, az Air France és a Qatar Airways. Közülük a Virgin bejelentette, hogy néhány járatát a Gatwick repülőtérre irányítja át, a British Airways pedig arra figyelmeztette utasait, hogy ha el is indulnak a gépeik, akkor a fedélzeti kiszolgálásban „jelentősen csökkentett üzemmódra” kell számítani.

A Unite és a repülőtér képviselői egy mediátor cég részvételével hétfőn is folytatják a tárgyalásokat. A szakszervezet tagjai leginkább a biztonsági szolgálatból, a reptéri mérnökökből és a tűzoltóságból kerülnek ki és béremelési követelések miatt fenyegetőznek a munkabeszüntetéssel. A Heathrow legutóbbi ajánlata két és fél év alatt 7,3 százalékos béremelést tartalmazott, de erre a szakszervezet nemet mondott.

A repülőtér szerint az érintett légitársaságok már elkezdték felvenni a kapcsolatot az utasokkal arra az esetre, ha kedden a Unite dolgozói nem vennék fel a munkát. Egyelőre teljesen bizonytalan, hogy mely járatoknak kell másik repülőtérről indulniuk és melyek azok, amelyek késéssel vagy egyáltalán nem szállnak fel kedden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!