Második helyen hazánk az uniós baleseti listán – RTL klub

Az uniós országok közül Magyarországon és Litvániában nőtt az utóbbi években a legjobban a halálos balesetek száma – derül ki az Európai Bizottság legutóbbi jelentéséből. Tavaly 5 százalékkal többen haltak meg a hazai utakon, mint 2001-ben. A jelentés szerint azért van ilyen sok baleset a unióhoz 2004-ben csatlakozott országokban, mert itt rövid idő alatt többszörösére nőtt a gépkocsik száma és ehhez sem az autóvezetők képzése, sem az útviszonyok nem igazodtak – számolt be az RTL Klub Híradó.

Az uniós államok közül Litvániában haltak meg legtöbben közúti balesetekben, itt 8 százalékkal emelkedett a halálos balesetek száma. Magyarországon öt, míg Észtországban három százalékos volt az emelkedés. A szakemberek azt mondják, az itthoni balesetek miatt elsősorban az autóvezetők felelősek.

Ezt igazolják a magyarországi adatok is. 2004-ben több mint 1100-an haltak meg közúti balesetekben. 2005-ben ez a szám némileg csökkent, tavaly azonban minden eddiginél többen, 1304-en vesztették életüket az utakon.