Másodfokon felmentették az egyiptomi elnököt sértő versek amatőr szerzőjét

Megsemmisítette egy egyiptomi bíróság hétfőn egy amatőr költőre kiszabott három éves börtönbüntetést. A közalkalmazottként dolgozó poétát azért ítélték el korábban, mert a hatóságok szerint több versével megsértette az egyiptomi elnököt, Hoszni Mubarakot.

Az 56 éves amatőr költő, Moneer Said Hanna ügyvédje azzal érvelt, hogy a törvényt megszegve nem engedték őt a védencéhez sem a rendőrségi vizsgálat idején, sem akkor, amikor perre vitték a hatóságok az ügyet. A fellebbviteli bíróság elfogadta ezt az érvet, és törölte a három év börtönbüntetést. Ezen kívül megsemmisítették az első fokon kiszabott 100 ezer egyiptomi fontos – átszámítva csaknem három és fél millió forintos- pénzbüntetést is.

Az amatőr költő ügyéről egész addig nem adott hírt az egyiptomi média, amíg a férfi családja nem fordult egy újsághoz, hogy tegyék közzé a fellebbezést. A férfi rokonai azt mondták a BBC-nek az ítélethirdetés után, hogy örülnek a felmentésnek, és Moneer megfogadta, hogy többet nem ír olyan verseket, amelyekért elítélték.

A vonatkozó egyiptomi törvény értelmében akár három év börtön és súlyos pénzbüntetés is kiszabható arra, aki valamilyen módon megsérti Mubarak elnököt. Egyébként Moneer Said Hanna egyet sem publikált a sértőnek nyilvánított verseiből.Sporthírek