Másfélmilliárdos csempészettel gyanúsítják Földesi-Szabó László alapítványát

A Vám- és Pénzügyőrség gyanúja szerint 2004. májusa óta összesen 1,4 milliárd forintnyi élelmiszert csempészett Magyarországra egy alapítványon keresztül több budapesti vállalkozás. A nyomozás eddigi adatai szerint a bűncselekményhez azt az Egymásért Egy-Másért Alapítvány használták fel, amelynek elnöke Földesi-Szabó László, a Mehmet Karcsikát Törökországból hazahozó szervezet vezetője. A férfit még vasárnap előzetes letartóztatásba helyezték öt társával együtt.

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozói még múlt pénteken több budapesti vállalkozásnál és egy kiemelten közhasznú alapítványnál tartottak házkutatást. A gyanú szerint ugyanis vezetőik Magyarország európai uniós csatlakozása óta 59-szer hoztak be az országba elsősorban a Távol-Keletről származó élelmiszereket. A 8500 tonna árut úgy tüntették fel, mintha azt az alapítvány kapta volna, így a vámosok áfa-mentesen kezelték azokat.
Később azonban kiderült, hogy az élelmiszert több üzletláncnak eladták. A ki nem fizetett vám és áfa összege 1,2 milliárd forint – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A pénzügyőr nyomozók a házkutatásokkal együtt hat embert őrizetbe vettek, köztük Földesi-Szabó Lászlót, a Mehmet Karcsikát Törökországból hazahozó Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjét. Mindannyiukat jelentős értékre elkövetett csempészet gyanúja miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte.